Πως λειτουργεί η ανοσία αγέλης μέσω ενός απλού animation

You are currently viewing Πως λειτουργεί η ανοσία αγέλης μέσω ενός απλού animation

Μια από τις συνηθέστερες δικαιολογίες αυτών που αποφεύγουν τα εμβόλια, είναι “γιατί να εμβολιαστώ; αφού όλοι οι υπόλοιποι είναι εμβολιασμένοι, άρα είμαι καλυμμένος!” Κάποιοι άλλοι, απορρίπτουν αυτή την έννοια ως συνωμοσιολογική σκευωρία των φαρμακευτικών για να προωθήσουν τα εμβόλιά τους. Ακολουθούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ο αντιεμβολιαστής φίλος μας πέφτει σε σφάλμα λογικής νομίζοντας πως η ανοσία αγέλης θα τον προστατεύσει επειδή όλοι οι υπόλοιποι είναι εμβολιασμένοι, επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να αρρωστήσει. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Για να λειτουργεί αποτελεσματικά ή ανοσία αγέλης θα πρέπει κατ’ ελάχιστο, το 90% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο. Στο παρακάτω animation θα δούμε πως εισβάλει ένας παθογόνος οργανισμός (κόκκινο χρώμα) σε ένα πληθυσμό και τη διασπορά του ανάλογα με την εμβολιαστική κάλυψη.

Η ιδέα και ο σκοπός της ανοσίας αγέλης, δεν απευθύνεται στον αντιεμβολιαστή φίλο μας που αποφάσισε να σταματήσει τα εμβόλια επειδή διάβασε κάποιο (ανυπόστατο) άρθρο στο ίντερνετ. Απευθύνεται σε αυτούς που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν ή δεν έχουν προλάβει να λάβουν ανοσοποίηση.

Επομένως ναι! Έχει σημασία να εμβολιάζεστε!