Ιαπωνία, Aegis Ashore και ρωσικά fake news

You are currently viewing Ιαπωνία, Aegis Ashore και ρωσικά fake news

Η απόφαση της Ιαπωνίας να αγοράσει δύο συστοιχίες του αμυντικού-αντιβαλλιστικού συστήματος Aegis Ashore, δεν πέρασε απαρατήρητο από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και του κρατικά ελεγχόμενου πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, που ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορούν την ασιατική χώρα για παραβίαση της Συνθήκης για τη κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς (INF) που υπογράφτηκε το 1987 μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Η Ιαπωνία, ανησυχώντας για τις πυραυλικές και πυρηνικές εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, σταδιακά δημιούργησε ένα σύστημα βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, το οποίο επικεντρώνεται σε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το σύστημα μάχης Aegis που αποτελείται από το ραντάρ SPY-1 και τους πυραύλους SM-3, που έχουν κατασκευαστεί για να καταρρίπτουν βαλλιστικά βλήματα.

Ενώ το θαλάσσιο σύστημα μάχης Aegis ήταν μια καλή επιλογή στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​ταχεία εξέλιξη του Κινέζικου Πολεμικού Ναυτικού έχει δεσμεύσει τα πλοία με αυτό το σύστημα σε άλλες αποστολές. Ως απάντηση, η Ιαπωνία αγοράζει δύο συστήματα Aegis Ashore, μια χερσαία έκδοση του θαλάσσιου Aegis με πλήρες ραντάρ και  εκτοξευτή πυραύλων Mk. 41 για τους SM-3, ο οποίος είναι ένας αποκλειστικά αντιβαλλιστικό πύραυλος, ο μοναδικός που μπορεί το εν λόγω σύστημα να χρησιμοποιήσει. Είναι ένα αυστηρά αμυντικό σύστημα χωρίς καμία απολύτως επιθετική ικανότητα.

Γιατί λοιπόν η Ρωσία παραπονείται; Η Ρωσία εδώ και χρόνια διαμαρτύρεται για το ότι το αμερικανικό σύστημα Aegis Ashore στη Ρουμανία, το οποίο στήθηκε για να προστατεύσει την Ευρώπη από πυραύλους που μπορεί να εκτοξευτούν από τη Μέση Ανατολή, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει επιθετικούς πυραύλους κρουζ Tomahawk.

Η Συνθήκη του 1987 απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη τότε Σοβιετική Ένωση να αναπτύξουν χερσαία βλήματα με βεληνεκή που κυμαίνονται από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα. Ο περιορισμός δεν ισχύει για βλήματα που βάλλονται από πλοία, όπως ο αμερικανικός Tomahawk και ο ρωσικός Kalibr.

Σύμφωνα με το CNBC, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών περιέγραψε την αγορά του Aegis Ashore από την Ιαπωνία,  ως μια νέα παραβίαση της συνθήκης INF από τις Η.Π.Α. Η Ρωσία καταγγέλλει ότι ο εκτοξευτής Μκ. 41, θα μπορούσε θεωρητικά να εξοπλιστεί με πυραύλους Tomahawk, κάτι που όντως θα παραβίαζε τη Συνθήκη.

Σύμφωνα με τον Gary Schmitt, διευθυντή του αμερικάνικου think tank Marilyn Ware Center for Security Studies, το Aegis Ashore (σε αντίθεση με τη θαλάσσια έκδοση), δεν διαθέτει το κατάλληλο λογισμικό και υποδομή για να εκτοξεύσει βλήματα κρουζ (όπως ο Tomahawk), ενώ αποδίδει τις ρωσικές “ανησυχίες” σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Οι ρωσικές αντιδράσεις “ανάγκασαν” το State Department να εκδώσει ανακοίνωση, τονίζοντας πως πως το Aegis Ashore μπορεί να βάλει μόνο τον αντιβαλλιστικό πύραυλο SM-3 και όχι βλήματα τύπου Tomahawk.