Η «Κιβωτός του Γαβριήλ» και πόσο εύκολα δημιουργείται και διαδίδεται μια θεωρία συνωμοσίας

You are currently viewing Η «Κιβωτός του Γαβριήλ» και πόσο εύκολα δημιουργείται και διαδίδεται μια θεωρία συνωμοσίας

Η υπόθεση της “Κιβωτού του Γαβριήλ”, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε πόσο εύκολο είναι για κάποιον να δημιουργήσει μια θεωρία συνωμοσίας και να την κάνει viral.

Σύμφωνα με άρθρο που διαβάσαμε στο pronews.gr, iellada.gr κτλ, πριν μερικά χρόνια, ανακαλύφθηκε στη Σαουδική Αραβία η «Κιβωτός του Γαβριήλ», που κατόπιν παραδόθηκε στους Ρώσους που τη μετέφεραν σε μυστική βάση στην Ανταρκτική.

Δείτε τη συνέχεια εδώ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η ιστορία της “Κιβωτού του Γαβριήλ”, ξεκινά στα τέλη του 2015, μέσω  δημοσιευμάτων σε σκανδαλοθηρικές ιστοσελίδες του εξωτερικού. Η αρχική πηγή (whatdoesitmean.com), είναι μια blogger με το όνομα Sorcha Faal, σύμφωνα με την οποίο, εργάτες σε τζαμί της Σαουδικής Αραβίας, εντόπισαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 ένα μυστηριώδες κουτί που προκάλεσε το θάνατό τους. Θρησκευτικοί αξιωματούχοι της χώρας επικοινώνησαν με το Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο και ο τελευταίος με το Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απέστειλε πολεμικά πλοία στη Τζέντα για να πάρουν τη “Κιβωτό” και να τη μεταφέρουν στην Ανταρκτική. Το γεγονός πως στις 11/9/15, ένας γερανός κατέρρευσε και σκότωσε 111 ανθρώπους, συνδέθηκε αυθαίρετα με τη «Κιβωτό του Γαβριήλ».

Αφού η γέννηση μιας νέας θεωρίας συνωμοσίας εδραιώθηκε, θα έπρεπε ο μύθος της να διατηρηθεί με κάποιο τρόπο. Το Φεβρουάριο του 2016, ο Πατριάρχης Κύριλλος πραγματοποίησε επίσκεψη στο ρωσικό σταθμό Bellingshausen στην Ανταρκτική, όπου υπάρχει εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με το ίδιο συνωμοσιολογικό σάιτ, ο Κύριλλος βρέθηκε στο σημείο για να πραγματοποιήσει κάποιο αδιευκρίνιστο τελετουργικό, σχετικά με τη “Κιβωτό του Γαβριήλ”. Η ιστορία ανακυκλώθηκε από το πασίγνωστο για την αναξιοπιστία του yournewswire.com και συνέχισε να αναπαράγεται για μήνες από ανάλογες ιστοσελίδες, όπως το disclose.tv.

Μια νέα θεωρία συνωμοσίας είναι πλέον πραγματικότητα. Η «Κιβωτός του Γαβριήλ», που πριν τη πρώτη δημοσίευση στα τέλη του 2015, δεν υπήρχε πουθενά, αποτελεί πλέον συχνά θέμα για αναξιόπιστες ιστοσελίδες και blogs, φτάνοντας και στη χώρα μας μέσα σε χρόνο ρεκόρ και ανακυκλώνεται έκτοτε.

Τι είναι τελικά η «Κιβωτός του Γαβριήλ»;

Όπως προαναφέραμε, η πρώτη αναφορά στη Κιβωτό έγινε από την ιστοσελίδα whatdoesitmean.com και άρθρο της Sorcha Faal που δεν είναι άλλη από τον David Booth, δημιουργό και ιδιοκτήτη της και “ειδικεύεται” στη δημιουργία και αναπαραγωγή fake news και hoaxes. Οι ιστορίες που “πλάθει” είναι τόσο εξωφρενικές, που ακόμη και οι λοιποί συνωμοσιολόγοι, τον έχουν αποκηρύξει.

Τι μαθαίνουμε από τα ανωτέρω

Είναι μάλλον εύκολο να δημιουργήσει κάποιος μια θεωρία συνωμοσίας, αρκεί να τη σχεδιάσει “σωστά”, να τη συνδέσει με αληθινά γεγονότα και να φροντίσει να την αναπαράγει και να την εξελίσσει.