“Επίσημο”: Κίνα και Ρωσία χρησιμοποίησαν την παραπληροφόρηση για την COVID-19 εις βάρος της Ιταλίας

“Είναι επίσημο” σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Ανάλυσης (CEPA): Η Κίνα και η Ρωσία χρησιμοποίησαν την πανδημία Covid-19 για να διασπείρουν και να διαδώσουν παραπληροφόρηση στην Ιταλία, εκμεταλλευόμενες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, σύμφωνα με την Copasir, την κοινοβουλευτική επιτροπή που εποπτεύει τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας. Η διακομματική έκθεση, που συντάχθηκε από τον Enrico Borghi του Δημοκρατικού Κόμματος , βασίζεται σε διαβαθμισμένο υλικό που προήλθε από ιταλικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Ρωσία και η Κίνα έχουν μετατρέψει την Ιταλία σε πεδίο μάχης για τη γεωπολιτική ηγεμονία της Ευρώπης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ έστειλαν στην Ιταλία πολλούς τόνους βοήθειας και δεκάδες γιατρούς, ενώ παράλληλα επιδόθηκαν μια τεράστια και πρωτοφανή εκστρατεία προπαγάνδας, τόσο μέσω επισήμων, όσο και κομματικών καναλιών, και στα κοινωνικά δίκτυα. Το αποτέλεσμα: η δημοκρατία δεν είναι πλέον “της μόδας”. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 73% των Ιταλών πιστεύουν ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες απέτυχαν απέναντι στην Covid-19.

Η Ρωσία και η Κίνα δραστηριοποιήθηκαν στον ίδιο τομέα, αλλά με διαφορετικές στρατηγικές. Η Ρωσία ανέλαβε τον ηγετικό ρόλο, αναφέρει η έκθεση. Το Κρεμλίνο είχε ήδη εδραιωθεί στην πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας. Η κρίση έκανε την παρέμβασή της ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική. Η έκθεση υπογραμμίζει τον ρόλο του δικτύου Sputnik στη διάδοση αμφισβητήσιμου περιεχομένου και στη δεύτερη θέση τοποθετεί το κρατικό RT. Η επιτροπή περιγράφει πώς και τα δύο (ιταλόφωνα και πλήρως ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο) δίκτυα ενίσχυσαν την προβολή ειδήσεων από ρωσικές πηγές που σχετίζονται με την Ιταλία, με στόχο την αύξηση της σύγχυσης και του πανικού, ενισχύοντας τα «προβλήματα δημόσιας τάξης στα σούπερ μάρκετ» και επίσης με (αρνητικές) αναφορές στη μετανάστευση. Όπως εξηγεί η έκθεση, οι ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης «επικεντρώνεται κυρίως σε θεωρίες συνωμοσίας για εκμετάλλευση της πανδημίας για τους δικούς της σκοπούς». Ο στόχος, λέει ο πρόεδρος της επιτροπής, Raffaele Volpi της Λέγκας του Βορρά, ήταν «να δημιουργήσει δυσπιστία στις δυτικές κυβερνήσεις, στα συστήματα υγείας και στον επιστημονικό τομέα».

Οι αρχές στο Πεκίνο έχουν υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Στα επίσημα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα επαίνεσαν την ανταπόκριση της κινεζικής κυβέρνησης στην κρίση covid-19. Εξήραν επίσης την αγάπη των Ιταλών για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με την έκθεση ήταν η προώθηση των παραποιημένων βίντεο με τίτλο «Ευχαριστώ, Κίνα!» στο Twitter από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying.

Και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος είναι να δειχτεί ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να νικήσουν τον ιό και οι δημοκρατίες όχι.

Η αντίληψη πως η Κίνα και η Ρωσία σταθήκαν στο πλευρό της Ιταλίας, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση της γύρισε την πλάτη, είναι μια θεωρία που έχει ριζώσει για τα καλά στο συλλογικό υποσυνείδητο, μέσω δεκάδων δημοσιευμάτων, αλλά ακόμη και δηλώσεων αξιωματούχων.

ΕΥΕΔ: Ρωσική καμπάνια παραπληροφόρησης για τον COVID-19 με στόχο την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), με ημερομηνία 16 Μαρτίου που επικαλείται το Reuters, αναφέρει “Μία σημαντική καμπάνια παραπληροφόρησης από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και φιλορωσικά ΜΜΕ σχετικά με το COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρωταρχικός στόχος της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου είναι να επιδεινώσει την κρίση δημόσιας υγείας στις δυτικές χώρες … σύμφωνα με την ευρύτερη στρατηγική του Κρεμλίνου να επιχειρήσει να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες“.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο ψευδών ειδήσεων EU vs Disinfo, που υπάγεται στο East Stratcom Task Force, και το οποίο ιδρύθηκε το 2015, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παραπληροφόρηση που προέρχεται από το Κρεμλίνο, ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό, έχουν διαδώσει μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας για το νέο κορωνοϊό SARS-Cov-2.

Δημοσιεύματα που απευθύνονται σε διεθνή ακροατήρια (στα αγγλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα αραβικά, μεταξύ άλλων γλωσσών – ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ έχουν παραρτήματα σε πολλές χώρες), επικεντρώνονται κυρίως στις θεωρίες συνωμοσίας για τις «παγκόσμιες ελίτ» που σκόπιμα οπλοποιούν ή εκμεταλλεύονται τον ιό για δικούς τους σκοπούς. Στόχος -μεταξύ άλλων- είναι η πρόκληση δυσπιστίας στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, στους διεθνείς οργανισμούς και στους εμπειρογνώμονες υγείας. Η “έλλειψη αλληλεγγύης” της ΕΕ προς τις χώρες μέλη, είναι μια βασική παράμετρος της συντονισμένης παραπληροφόρησης που προέρχεται από Κίνα και Ρωσία.

Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, η αρωγή της Κίνας και της Ρωσίας προς την Ιταλία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια απόκτησης γεωπολιτικών ερεισμάτων και δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων στην κοινή γνώμη για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Πηγή εικόνας: boomlive.in