Όχι, αλλοδαποί στα Γιάννενα δεν σφάζουν σκυλιά για να τα φάνε

Εντύπωση και οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός πως αλλοδαποί στα Γιάννενα σφάζουν σκυλιά και τα τρώνε.

Το είδαμε στο stotapsi.gr (αρχική πηγή), katohika.grindobserver.grthesecretrealtruth.blogspot.com και πολλά ακόμη.

Είναι αλήθεια;

Η αρχική πηγή είναι η τοπική ιστοσελίδα stotapsi.gr, η οποία δεν παρέχει καμία επιπλέον πληροφορία που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό. Δεν παραθέτει ημερομηνία και τοποθεσία, παρά μόνο μια φωτογραφία χαμηλής ανάλυσης, από την οποία δεν συνάγεται πως αυτό που απεικονίζεται είναι κρέας οποιουδήποτε είδους.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για (μουσουλμάνους) Πακιστανούς και Αφγανούς που έχουν προβεί στη πράξη της κατανάλωσης κρέας σκύλου. Ωστόσο, η κατανάλωση κρέατος σκύλου απαγορεύεται αυστηρά (Haram) από τη μουσουλμανική θρησκεία. Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, ο Μωάμεθ φέρεται να είχε πει “Κάθε ζώο που έχει κυνόδοντες, είναι απαγορευμένο”. Επομένως ο ισχυρισμός του άρθρου πως “Η μέθοδος συνηθίζεται στις χώρες τους εδώ και χιλιάδες χρόνια”, δεν ισχύει.

Επιπλέον, μιλήσαμε με την κα Θεοδώρα Μπέτση, υπεύθυνη επικοινωνίας της φιλοζωικής Animal Action Ioannina, η οποία αρχικά εξεπλάγη από την ερώτησή μας, και μας απάντησε πως δεν υπάρχει η παραμικρή καταγγελία για θανατώσεις και κατανάλωση κρέατος σκύλων από αλλοδαπούς. Ψευδές χαρακτήρισε το δημοσίευμα η φιλοζωική “Αδέσποτες Αγάπες Ιωαννίνων“, με την οποία επίσης επικοινωνήσαμε. Μας ανέφερε μάλιστα ότι δεν έχει καμία γνώση ή καταγγελία τέτοιου περιστατικού το τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως ο ισχυρισμός “Πακιστανοί και Αφγανοί τρώνε σκυλιά στα Ιωάννινα” δεν συνοδεύεται από την παραμικρή απόδειξη, ενώ με βάση την ισλαμική παράδοση που απαγορεύει την κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος, και του γεγονότος πως η τοπική φιλοζωική οργάνωση δεν έχει καμία γνώση τέτοιου περιστατικού, οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.