Όχι, οι ΗΠΑ δεν απέρριψαν τη διαμεσολάβηση για τις ελληνοτουρκικές διαφορές

Είναι αλήθεια πως οι ΗΠΑ απορρίπτουν τα περί διαμεσολάβησης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές;

Στο ant1news.gr διαβάζουμε:

Το σχετικό βίντεο εδώ.

Στο efsyn.gr, documentonews.gr κτλ, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Τα ανωτέρω δημοσιεύματα επικαλούνται εκπρόσωπο του State Department, και μη κατονομαζόμενη ελληνική διπλωματική πηγή, η οποία “επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή ότι επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία”.

Στις 9 Ιανουαρίου 2020, και σε δημοσίευμα της Κατερινάς Σώκου από την Ουάσιγκτον για λογαριασμό της Καθημερινής, διαβάζουμε:

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο (δηλαδή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας) επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα «μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε χθεσινό (12/1) δημοσίευμα:

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως επισήμανε στη δήλωσή του εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση μέσω διπλωματικών διαύλων».

Αναφορικά με το θέμα της αμερικανικής διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε τη δήλωση που είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.

«Οι διπλωμάτες μας είναι εκεί έξω καθημερινά προσπαθώντας να δημιουργήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες οι χώρες μπορούν να συνομιλούν, να συμμετέχουν σε διάλογο, και να λύνουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο. Μία επιτυχημένη Τουρκία, αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, οικονομικά υγιής είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς, και εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτά τα αποτελέσματα», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Αποστολής Ζουπανιώτης αναφέρει για το ίδιο θέμα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών καναλιών, ανέφερε το απόγευμα του Σαββάτου αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώνοντας γνώση των σχετικών δημοσιευμάτων, που μιλούσαν για αμερικανική παρέμβαση στο προσεχές δίμηνο. Ο αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ τους.

Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται (engage) συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών καναλιών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή“.

Τέλος, ο Αμερικανός πρέσβης κ. Πάιατ, μιλώντας σήμερα (13/1) για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χαρακτηριστικά: “ασφαλώς και θα εμπλακούν οι ΗΠΑ (σε διαμεσολάβηση για τα ελληνοτουρκικά). Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση… Η απάντηση αν υπάρξει διπλωματική πρωτοβουλία, είναι ναι“.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως ουδέποτε τέθηκε θέμα μη εμπλοκής των ΗΠΑ στις διαμεσολαβητικές ενέργειες για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών.

Εικόνα εξώφυλλου: skai.gr