Είναι ο Santa Claus εφεύρημα της Coca Cola;

Η φήμη πως ο Santa Claus είναι δημιούργημα της Coca Cola για εμπορικούς σκοπούς, δεν είναι καινούργια και διακινείται σε media του εσωτερικού και του εξωτερικού εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι όμως αληθινή;

Ένα παράδειγμα είναι αυτό που διαβάσαμε στο pronews.gr και newsbeast.gr.

 Η συνέχεια εδώ.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός πως η σύγχρονη εικόνα του Santa Claus είναι εφεύρημα της Coca Cola, δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Η σημερινή (πατρική) φιγούρα του ροδαλού γέροντα με τη κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα, αποτελεί αμάλγαμα θρησκευτικών στοιχείων (St. Nicholas), και ιστοριών που έχουν διαμορφωθεί από αιώνες »εξέλιξης». Η σημερινή του μορφή, δε μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε ένα συγκεκριμένο άτομο, θεσμό ή στη περίπτωσή μας, εταιρία.

Κατά το 18ο αιώνα, Ολλανδοί άποικοι, έφεραν τον St. Nicholas στο νέο κόσμο. Σε αυτούς ήταν γνωστός ως »Sinter Klaas» και σύμφωνα με τη παράδοση, ήταν ένας έφιππος άνδρας που άφηνε δώρα σε παιδιά, μέσα σε ξύλινα παπούτσια. Λίγο αργότερα, αυτή η μορφή »συγχωνεύτηκε» με την αγγλικής προελεύσεως φιγούρα του Father Christmas και »εξαμερικανίστηκε» σε Santa Claus.

Η γνωστή σε όλους φιγούρα του Santa Claus, προϋπήρχε των διαφημίσεων της Coca Cola. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ο σχεδιαστής διαφημιστικών αφισών, Haddon Sundblom, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τον Santa Claus σε σχετική ζωγραφιά με τη λεζάντα »The pause that refreshes» (=Το διάλειμμα που αναζωογονεί). Είναι γνωστό στις μέρες μας, πως έμπνευσή του αποτέλεσε το ποίημα του Clement Clark Moore με τίτλο »A Visit from St. Nicholas».

Το ποίημα του Moore, έδωσε τη τελική μορφή στο χαρακτήρα του Santa, περιγράφοντάς τον ως ροδαλό και χαρούμενο, να οδηγεί έλκηθρο που το τραβούν 8 τάρανδοι και να παραδίδει δώρα στα παιδιά μέσω της καμινάδας.

 

Η χαρακτηριστική εικόνα του Santa Claus (St. Nicholas) όμως προϋπήρχε όπως μπορούμε να δούμε στις παρακάτω εικόνες με την εμφάνισή τους να χρονολογείται από το 1906, 1908 και 1925 αντίστοιχα.

 Οι εικόνες που ακολουθούν, χρονολογούνται από το 1869 και 1905 αντίστοιχα:

Από τα ανωτέρω, προκύπτει πως η φιγούρα του Santa Claus, όπως είναι γνωστή σήμερα, δεν είναι δημιούργημα της Coca Cola. Η τελευταία, »ευθύνεται» για τη περαιτέρω διάδοση της εικόνας για διαφημιστικούς σκοπούς, ωστόσο, ο Santa Claus προϋπήρχε με τα ίδια χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε σήμερα, ήδη από το 19ο αιώνα.

Αρχική δημοσίευση 23/12/16