Όχι, δεν υπάρχει προφητεία στη Γραφή που να λέει πως η Ρωσία θα πάει σε αποκαλυπτικό πόλεμο με Ισραήλ

Σύμφωνα με άρθρα που κυκλοφορούν, “Τα συγκλονιστικά γεγονότα που προέβλεπε η Αγία Γραφή θα πραγματωθούν και η Ρωσία σύντομα θα πρέπει να πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ!”

Στο triklopodia.grdimpernews.com (αρχική πηγή), etoday.grellinonea.blogspot.comcorfiatiko.blogspot.com κτλ διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός περί “αποκαλυπτικού πολέμου Ρωσίας-Ισραήλ”, βασίζεται αυθαίρετα στην ‘προφητεία’ του Ιεζεκιήλ, (Ιεζ. 38), από την Παλαιά Διαθήκη.

Αν όμως διαβάσουμε ολόκληρο το επίμαχο απόσπασμα, θα δούμε πως δεν γίνεται καμία αναφορά στη Ρωσία, η οποία ούτως ή άλλως δεν υπήρχε καν την εποχή που συντάχθηκε το κείμενο.

Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, “Ο Προφήτης Ιεζεκιήλ έζησε στα χρόνια του Ναβουχοδονόσορα, κατά τον έκτο αιώνα π.Χ. (κατ’ άλλους το 477π.Χ.). Ο πατέρας του ήταν Ιερέας και ονομαζόταν Βουζί και οδηγήθηκε αιχμάλωτος στην Βαβυλώνα μετά την πρώτη κατάληψη της Ιερουσαλήμ, το 598 π.Χ. Οι προφητείες του αναφέρονται κυρίως στην καταστροφή της Ιερουσαλήμ και μετά. Το βιβλίο του Προφήτη Ιεζεκιήλ διαιρείται σε τρία μέρη: Το πρώτο μέρος (κεφ. α’-κδ’) περιέχει προειδοποιήσεις για την βέβαιη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Το δεύτερο μέρος (κεφ. κε’-λβ’) περιέχει προφητείες καταδίκης για διάφορα ειδωλολατρικά έθνη και το τρίτο μέρος (λγ’-μη’) αποτελείται από προφητείες οι οποίες αναφέρονται σε διάφορα θέματα. Στο τρίτο μέρος περιλαμβάνεται και η προφητεία, η οποία αναφέρεται στο όραμα του Προφήτου Ιεζεκιήλ, το σχετικό με την θαυματουργική ζωογόνηση των γυμνών οστών, που γίνονται ζωντανοί άνθρωποι με το πρόσταγμα του Θεού (λζ’, 1-14). Η προφητεία αυτή διαβάζεται στους Ιερούς Ναούς κατά τον Εσπερινό του Μεγάλου Σαββάτου, δηλαδή το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μετά την περιφορά του Επιταφίου, επειδή προφητεύει την ανάσταση των νεκρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού.

Το άρθρο χρησιμοποιεί ένα απόσπασμα που υποτίθεται πως αναφέρει: “Ιεζ. 38,2 ….ἐπὶ Γὼγ καὶ τὴν γῆν τοῦ Μαγώγ, ἄρχοντα Ῥώς, Μοσὸχ καὶ Θοβέλ, καὶ προφήτευσον ἐπ᾿ αὐτὸν. Το “ἄρχοντα Ῥώς”, θα μπορούσε να παραπέμπει στη Ρωσία.

Η επίμαχη ‘προφητεία” (Ιεζ. 38), στην πραγματικότητα αναφέρει τα εξής:

1 ΚΑΙ έγινε σε μένα λόγος τού Κυρίου, λέγοντας:
2 Γιε ανθρώπου, στήριξε το πρόσωπό σου ενάντια στον Γωγ, τη γη τού Μαγώγ, του ηγεμόνα τής Ρως, Μεσέχ και Θουβάλ, και προφήτευσε εναντίον του,
3 και πες: Έτσι λέει ο Κύριος ο Θεός: Δες, εγώ είμαι εναντίον σου, Γωγ, ηγεμόνα τής Ρως, Μεσέχ και Θουβάλ·

Ο “ηγεμόνας της Ρως” ωστόσο, αποδίδεται ως “μεγάλος άρχοντας“, και η μετάφραση, φαίνεται να βασίζεται στην έκδοση New American Standard Bible (NASB) της Αγίας Γραφής, ενώ στην King James, που συντάχθηκε μεταξύ των ετών 1604 και 1611, αναφέρεται ως “πρίγκηπας, ή ηγεμόνας της Ρως”.

Η απόδοση κατά NASB έχει ως εξής: “1Ο Κύριος μου είπε: 2«Άνθρωπε, κοίταξε προς τον Γωγ στη χώρα του Μαγώγ, στο μεγάλο άρχοντα της Μεσέχ και της Τουβάλ, και προφήτεψε εναντίον του. 3Πες του ότι εγώ ο Κύριος, ο Θεός, λέω: Είμαι εναντίον σου, Γωγ, μεγάλε άρχοντα της Μεσέχ και της Τουβάλ!

Η δεύτερη ερμηνεία, δηλαδή “μεγάλε άρχοντα” και όχι “ηγεμόνα της Ρως”, είναι η επικρατέστερη μεταξύ των μελετητών της Γραφής. Ο λόγος είναι επειδή η λέξη στα εβραϊκά είναι ראש (rosh – Ρως) που μεταφράζεται ως “κεφαλή”, δηλαδή ηγέτης. Ολόκληρη η φράση “נְשִׂ֕יא רֹ֖אשׁ”, αποδίδεται ως “επικεφαλής πρίγκηπας”, ή στα σύγχρονα εβραϊκά “επικεφαλής κράτους“.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως η προφητεία 38 του Ιεζεκιήλ, δεν μιλάει σε κανένα σημείο για “αποκαλυπτικό πόλεμο Ρωσίας-Ισραήλ”.