“Επιδημιακή” βόμβα τύφου, χολέρας, πανούκλας και φυματίωσης από τους “λαθρομετανάστες”;

Πάνω από 2.000 κοινοποιήσεις στο Facebook έχει ανάρτηση που υποστηρίζει πως υπάρχει “επιδημιακή βόμβα τύφου, χολέρας, πανούκλας και φυματίωσης από τους λαθρομετανάστες”. Οι ισχυρισμοί στις εν λόγω αναρτήσεις είναι ψευδείς.

Είναι αλήθεια;

Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως η εικόνα που συνοδεύει την ανωτέρω ανάρτηση, απεικονίζει γυναίκα που έχει νοσήσει από ευλογία, μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια, που έχει ωστόσο εξαλειφθεί επίσημα σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1980 (Η τελευταία διάγνωση ατόμου που προσεβλήθη από ευλογιά με φυσικό τρόπο καταγράφτηκε στις 26 Οκτωβρίου 1977).

Ο ισχυρισμός δεν είναι καινούργιος. Κυκλοφορεί ήδη από το 2016 σε διάφορα ιστολόγια όπως το katohika.grvolcanotimes.comoxafies.comindobserver.blogspot.com κτλ, και πιο πρόσφατα στο attikanea.blogspot.comlogia-tou-aera.blogspot.com και όπως θα δούμε στη συνέχεια, έχει προ πολλού διαψευστεί από τις εξελίξεις.

Αναφορικά με τις διάφορες άλλες μολυσματικές ασθένειες που ενδεχομένως να μεταφέρει κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης, η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα που αφορούν τον εμβολιασμό για 10 νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το 2017, έγιναν περισσότερα από 30.000 εμβόλια, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται. Πιο συγκεκριμένα, οργανώθηκαν εμβολιασμοί στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με τη μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, με τον συντονισμό και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Εφαρμόστηκε πρόγραμμα εμβολιασμών προτεραιότητας, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας.

Τα επιμέρους δεδομένα για τύφο, χολέρα, πανούκλα και φυματίωση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα τυφοειδούς πυρετού και παράτυφου στη χώρα μας είναι ελάχιστα, και μάλιστα βγαίνουν μειωμένα παρά το γεγονός ότι από το 2015 παρατηρείται αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών (διαθέσιμα στοιχεία μέχρι 2018).

Όσον αφορά τη φυματίωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για το 2018 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 432 κρούσματα. Και σε αυτή την περίπτωση, παρά το γεγονός πως οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί από το 2015, παρατηρείται μείωση σε σχέση με παλαιότερα έτη.

Αναφορικά με τη χολέρα, είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μόνο μέσω επαφής με περιττώματα ενώ κατά κύριο λόγο μεταδίδεται μέσα από κακή υγιεινή, μολυσμένο νερό και μη υγιεινό χειρισμό τροφίμων. Σύμφωνα με το CDC, η συνηθισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων, δεν προκαλεί μετάδοση της ασθένειας.

Επομένως, ακόμη και αν ένας μετανάστης νοσεί με χολέρα είναι εξαιρετική δύσκολο να τη μεταδώσει μέσω καθημερινής επαφής. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν αναφορές στον ΠΟΥ για επιδημιολογία χολέρας στην Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά την πανούκλα, αν και δεν γίνεται κάποιος διαχωρισμός στην ανάρτηση (πνευμονικήβουβωνική κτλ), δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά περιστατικού στη χώρα μας. Επιδημίες πανώλης έχουν εμφανιστεί στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική, αλλά από τη δεκαετία του 1990, οι περισσότερες ανθρώπινες περιπτώσεις έχουν συμβεί στην Αφρική. Οι τρεις πλέον ενδημικές χώρες είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Μαδαγασκάρη και το Περού.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η τρομολαγνική ανάρτηση περί “επιδημιολογικής βόμβας από τους λαθρομετανάστες” που κυκλοφορεί από το 2016 και ανακυκλώνεται, είναι ανυπόστατη και καταρρίπτεται.