Όχι, η Αμερικάνικη Πρεσβεία δεν “βλέπει” κίνδυνο για τρομοκρατικό κτύπημα εξτρεμισμών στην Ελλάδα

Τις τελευταίες ώρες διαβάζουμε τρομολαγνικούς τίτλους ακόμη και σε μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ, με πηχυαίους τίτλους όπως “Κίνδυνο για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα βλέπει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα” και επισημάνσεις ότι η προειδοποίηση αναφέρεται σε “εξτρεμιστές μουσουλμάνους”.

Όλα τα ανωτέρω πηγάζουν από την την χθεσινή (29/11), ανακοίνωση (Security Alert) της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Στη πράξη όμως, η ανωτέρω ανακοίνωση είναι “τυπική” και αφορά προειδοποίηση ασφαλείας που εκδίδεται από τις κατα τόπους Αμερικανικές Πρεσβείες και Προξενεία, σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η ανάλογη ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Παρίσι.

 

Ανάλογη προειδοποίηση ασφαλείας θα δούμε και από την Αμερικανική Πρεσβεία στο Λονδίνο, στη Βέρνη, τη Ρώμη κτλ.

Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση προειδοποιήσεων από Αμερικανικές Πρεσβείες και Προξενεία είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο, όπως μπορούμε να δούμε στη σχετική σελίδα της Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Και φυσικά, η ταξιδιωτική οδηγία του State Department για την Ελλάδα την κατατάσσει στο χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου. Συνεπώς, αν οι ΗΠΑ έβλεπαν “Κίνδυνο για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα”, η Οδηγία θα ήταν πολύ πιο αυστηρή.

Τέλος, η Αμερικανική Πρεσβεία προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στο Τwitter, προφανώς εξαιτίας των τρομολαγνικων δημοσιεύματων, διευκρινίζοντας πως η ανακοίνωση ασφαλείας είναι μέρος των σχετικών προειδοποιήσεων που εκδίδονται πριν τις γιορτές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Εν κατακλείδι, είναι σαφές πως οι ΗΠΑ αν και μόνο φέτος εξέδωσαν μέσω Πρεσβείας σχετική προειδοποίηση, δεν βλέπουν τρομοκρατικό χτύπημα από μουσουλμάνους εξτρεμιστές στην Ελλάδα. Στον βωμό των κλικς, ακόμη και mainstream ελληνικά ΜΜΕ, ανήγαγαν μια τυπική οδηγία της Αμερικανικής Πρεσβείας, σε επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα μας.

Διόρθωση – Ενημέρωση άρθρου

Δεν ισχύει η επισήμανση στον επίλογο πως η Αμερικανική Πρεσβεία εξέδωσε μόνο φέτος σχετική προειδοποίηση ασφαλείας ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων. Ανάλογη ανακοίνωση υπήρξε και το 2017.