Όχι, η ακτιβίστρια Israa al-Ghomgham από τη Σαουδική Αραβία δεν έχει εκτελεστεί

Σύμφωνα με μια ανάρτηση με πάνω από 2.600 κοινοποιήσεις στο Facebook, η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Israa al-Ghomgham (ή Esra al-Ghamgan), εκτελέστηκε σε δημόσια θέα το πρωί της 20ης Αυγούστου 2019, στη Σαουδική Αραβία.

Τι ισχύει

Η Israa Al-Ghomgham συνελήφθη αυθαίρετα στις 8 Δεκεμβρίου 2015, μαζί με το σύζυγό της, μετά από επιδρομή των αρχών της Σαουδικής Αραβίας στο σπίτι τους.

Στις 15 Αυγούστου 2018, μετά από κράτηση 32 μηνών, η Εισαγγελία κάλεσε το δικαστήριο να εφαρμόσει τη θανατική ποινή κατά της Israa Al-Ghomgham, και 5 άλλων ακτιβιστών. Η Εισαγγελία κατηγόρησε τους έξι για “συμμετοχή σε διαμαρτυρίες στην περιοχή του Qatif”, “υποκίνηση σε διαδηλώσεις”, “συνθήματα εχθρικά προς το καθεστώς», «προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης”, “μαγνητοσκόπηση διαδηλώσεων και δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα” και “παροχή ηθικής υποστήριξης σε εκβιαστές”, κατηγορίες που δεν αντιστοιχούν σε οποιοδήποτε νομοθετημένο έγκλημα. Η εισαγγελία ζήτησε τη θανατική ποινή βάσει της ισλαμικής αρχής του ta’zir, όπου ο δικαστής έχει τη διακριτική ευχέρεια όσον αφορά τον ορισμό των εγκλημάτων και των ποινών. Η Israa Al-Ghomgham δεν είχε πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε γνωστό πως οι σαουδαραβικές αρχές δεν επιδιώκουν τη θανατική ποινή εναντίον της Israa al-Ghomgham. Ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο επιβεβαίωσε στο CBS News ότι οι εισαγγελείς δεν επιδιώκουν τη θανατική ποινή, και ούτε την επιδίωξαν ποτέ, παρά το γεγονός πως η καταδίκη της σε θάνατο είχε γίνει γνωστή από πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαστικά έγγραφα.

Κατόπιν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία (ESOHR) δήλωσε ότι σύμφωνα με την Εισαγγελία, η καταδίκη σε θανατική ποινή είχε αντικατασταθεί με φυλάκιση, απόφαση που χαιρέτισε και η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας ωστόσο για την αποφυλάκισή της.

ESOHR@ESOHumanRights

النيابة العامة @bip_ksa تغير طلب الإعدام في قضية المدافعة عن حقوق الإنسان إسراء الغمغام @IsraaAlGhomgham: مراوغة سعودية لا تحقق العدالةhttp://www.esohr.org/?p=3887 

Προβολή εικόνας στο Twitter
17 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η ψεύτικη φωτογραφία

Η μοναδική γνήσια φωτογραφία της Israa Al-Ghomgham, είναι αυτή του ανωτέρω tweet, που την απεικονίζει σε παιδική ηλικία. Η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Facebook και συνοδεύει τους ισχυρισμούς περί εκτέλεσης της Israa Al-Ghomgham, ανήκει στην Samar Mohammad Badawi και αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Με βάση τα ανωτέρω, η φωτογραφία δεν απεικονίζει την Israa al-Ghomgham, η οποία δεν εκτελέστηκε στις 20 Αυγούστου, αλλά παραμένει φυλακισμένη.