Ο Τραμπ ΔΕΝ είπε ότι θα παραδοθούν εκατό F-35 στην Τουρκία, αλλά όχι περισσότερα

Κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα παραδοθούν εκατό F-35 στην Τουρκία, αλλά όχι περισσότερα.

Στο militaire.grnewsbomb.grtromaktiko.grtriklopodia.grpolicenews.eu κτλ διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας χθες (16/7) σε ανταποκριτές ερωτήθηκε ευθέως για το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ αναφορικά με το ζήτημα της παράδοσης στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών F-35, υπό το πρίσμα της παραλαβής από την Άγκυρα των ρωσικών πυραύλων S-400, που άρχισαν να καταφτάνουν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Η ακριβής δήλωση του Τραμπ επί του θέματος έχει ως εξής: “Because they have a system of missiles that’s made in Russia, they’re now prohibited from buying over 100 planes”. Η μετάφραση είναι “Επειδή έχουν (η Τουρκία) ένα πυραυλικό σύστημα που έχει κατασκευαστεί στη Ρωσία, απαγορεύεται να αγοράσουν τα εκατό και πλέον μαχητικά (που σκοπεύουν να αποκτήσουν)”.

Το “over 100 planes” στην προφορική δήλωση του Τραμπ δεν σημαίνει “μέχρι εκατό”, αλλά ότι ακυρώνεται η παράδοση των εκατό και πλέον αεροσκαφών. Η Τουρκία σκόπευε να αποκτήσει 116 F-35. Επισήμως οι παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία έχουν ήδη ανασταλεί από την 1η Απριλίου 2019.

To Associated Press, αναφερόμενο στη δήλωση Τραμπ, σημειώνει χαρακτηριστικά: “Αναφέρει (ο Τραμπ) ότι η Τουρκία είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 F-35, αλλά επειδή αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα πυραύλων, οι Η.Π.Α. δεν μπορούν να της πουλήσουν αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων”.

Σύμφωνα με το έγκυρο ρεπορτάζ της The Wall Street Journal, οι ΗΠΑ θα παρακρατήσουν τα υπό παραγγελία μαχητικά της Τουρκίας, με βάση την επίμαχη δήλωση Τραμπ.

Επιπλέον, σχολιάζοντας την δήλωση Τραμπ, μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ενημερωτικές ιστοσελίδες, όπως τα AFPDeutsche WelleNew York TimesABCReutersCNNWashingon PostAl JazeeraFox News, ακόμη και το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, αναφέρουν πως οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις παραδόσεις F-35 στην Τουρκία, εξαιτίας της αγοράς των S-400.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε απόψε 17/7, επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα F-35 δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν με τους S-400. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: “Δυστυχώς, η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο (πρόγραμμα) F-35. Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρξει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών (S-400) που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει τις προηγμένες δυνατότητές του”.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως ο Ντοναλντ Τραμπ ουδέποτε είπε ή υπαινίχθηκε πως η Τουρκία μπορεί να αγοράσει έως 100 F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα 100 και πλέον F-35 (για την ακρίβεια 116) που θέλει να αποκτήσει.