Όχι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει τον Γιωτόπουλο να συνοδεύει τον Καραμανλή κατά την επάνοδό του από το Παρίσι το 1974

Είναι αλήθεια πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν συνοδός του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την επάνοδό του από το Παρίσι τον Ιούλιο του 1974;

Ο ισχυρισμός κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2013 και τον έχουμε δει στο iokh.grattikanea.blogspot.comstergiog.blogspot.comyiorgosthalassis.blogspot.com κτλ.

Ο ισχυρισμός επανακυκλοφόρησε εσχάτως στο Facebook.

Τι ισχύει;

Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε.

Στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας, επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε πάραυτα το προσωπικό του αεροπλάνο για την άμεση επιστροφή του Καραμανλή, ο οποίος αφίχθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός από πλήθος πολιτών.

Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή συνόδευαν ο γραμματέας του στο Παρίσι Κώστας Χρυσοστάλης, ο ανιψιός του κ. Μιχάλης Λιάπης και ο στενός συνεργάτης του, δημοσιογράφος και μετέπειτα υφυπουργός Προεδρίας, Παναγιώτης Λαμπρίας. Το αεροπλάνο φτάνει στις 2.02 μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο εικονιζόμενος δεν μπορεί να είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από φωτογραφίες του από νεαρότερη ηλικία.

Στην επίμαχη εικόνα της εξόδου του Καραμανλή από το αεροσκάφος, ο εικονιζόμενος άνδρας πίσω και στα αριστερά του, δεν είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αλλά ο Μιχάλης Λιάπης, που τον συνόδευσε στο ταξίδι της επιστροφής από το Παρίσι.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως ο εικονιζόμενος άνδρας που συνοδεύει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά την επάνοδό του από το Παρίσι τον Ιούλιο του 1974 δεν είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αλλά ο Μιχάλης Λιάπης.