Αυτές οι εικόνες αποδεικνύουν ότι συνεχίζεται ο σφετερισμός μακεδονικών συμβόλων από τη Βόρεια Μακεδονία;

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, εικόνες από το γραφείο του γενικού διευθυντή της δημόσιας υπηρεσίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης στα Σκόπια, που δείχνουν μοκέτα με τον ήλιο της Βεργίνας και σύμβολα στους τοίχους, αποδεικνύουν ότι “ο σφετερισμός των μακεδονικών συμβόλων συνεχίζεται από τα Σκόπια”, ενώ κάποιοι (Κυβέρνηση), προσπαθούν να μας “παραμυθιάσουν”;

Στο makeleio.grpentapostagma.grepilekta.gralarm.rodos-island.grnewsup.gr, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Οι επίμαχες φωτογραφίες κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2017, σε δημοσιεύματα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας.

Παρά τους ισχυρισμούς των ελληνικών άρθρων για ύπαρξη του χαλιού με τον ήλιο της Βεργίνας και άλλων αρχαίων μακεδονικών συμβόλων στους τείχους του του γραφείου του γενικού διευθυντή της δημόσιας υπηρεσίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως αυτά είχαν ήδη αφαιρεθεί πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 12 Ιουνίου 2018.

Οι παρακάτω εικόνες προέρχονται από την επίσημη σελίδα της εταιρίας ύδρευσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τόσο η μοκέτα και τα υπόλοιπα σύμβολα, έχουν αφαιρεθεί από το γραφείο, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2018, αρκετούς μήνες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ζήτημα με την επίμαχη μοκέτα είχε έρθει στο προσκήνιο τον περασμένο Φεβρουάριο σε ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας. Δημοσιεύματα εκείνων των ημερών επιβεβαίωναν την αφαίρεση του χαλιού και των συμβόλων, παρά το γεγονός πως αυτή είχε συμβεί ήδη πολλούς μήνες νωρίτερα. Σύμφωνα με τα γραφόμενά τους, η αφαίρεση έγινε διότι η Ελλάδα είχε διαμαρτυρηθεί για τη παρουσία τέτοιων συμβόλων σε δημόσιες υπηρεσίες.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως ο ισχυρισμός των δημοσιευμάτων, ότι “ο σφετερισμός μακεδονικών συμβόλων συνεχίζεται από τα Σκόπια” δεν είναι αληθής, διότι έχουν αφαιρεθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2018.

Ενημέρωση άρθρου (16/7/2019)

Επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή της δημόσιας υπηρεσίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης κ. Dusko Veskovski, ο οποίος επιβεβαίωσε την έρευνά μας και μας ενημέρωσε πως το χαλί και όλα τα άλλα σύμβολα έχουν αφαιρεθεί από το γραφείο του ήδη από τις αρχές του 2018, όταν και ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.