Αρχαία Ελληνίδα με… λάπτοπ σε γλυπτό του 100 π.Χ.;

Είναι αλήθεια πως ένα ελληνικό γλυπτό, ανάγλυφο του 1ου π.Χ., απεικονίζει μια γυναίκα να κοιτά την οθόνη ενός φορητού υπολογιστή;

Πρόσφατα στο pronews.gr και el.gr και παλιότερα στο tribune.gr, tilegrafima.gr, katohika.gr κτλ, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι (το παραπάνω) βίντεο με ημερομηνία 31/5/2014, ενώ στη χώρα μας, το πρώτο σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε την 1/6/2014 από το tribune.gr. Από τότε μέχρι σήμερα, ο ισχυρισμός αναδημοσιεύεται ανά χρονικά διαστήματα.

Το γλυπτό είναι μια επιτύμβια στήλη που βρίσκεται στο μουσείο J. Paul Getty και χρονολογείται από τον 1ο μΧ αιώνα. Η γυναίκα που απεικονίζεται καθισμένη στην πολυθρόνα απλώνει το χέρι της να ανοίξει ή να κρατήσει ανοιχτό το κάλυμμα ενός μικρού και στενού κουτιού, που κρατά υπηρέτρια ή δούλα

Όπως προαναφέραμε, το κουτί είναι μικρό και στενό και δεν είναι δυνατόν να πρόκειται για “laptop”, όπως προκύπτει από τις παρακάτω εικόνες:

Το αντικείμενο πιθανότατα είναι κουτί φύλαξης κοσμημάτων – πυξίδα (από την αρχαία ελληνική λέξη πυξίς – ίδος, που αρχικά σημαίνει ξύλινο κουτί), με καθρέπτη στο εσωτερικό του καλύμματος, γεγονός που προκύπτει από το βλέμμα της γυναίκας που δεν κοιτά μέσα στο κουτί, αλλά στο εσωτερικό του καλύμματος, ενώ την ίδια στιγμή φοράει κοσμήματα στο δεξί της χέρι.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατονοητό πως το “αρχαίο laptop” δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μικρό -πιθανότατα- ξύλινο κουτί και τίποτα περισσότερο.