Γκάφα της ΕΡΤ με ρεπορτάζ για τα εμβόλια

Η ΕΡΤ και συγκεκριμένα η εκπομπή “Άλλη διάσταση”, μεταδόθηκε βίντεο ρεπορτάζ σχετικά με τους ισχυρισμούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος, για το οποίο μίλησαν ένας γονέας που δεν εμβολιάζει το παιδί του και ο διευθυντής του παθολογικού της Παμμακάριστου, Θεοφάνη Δρόσου, ο οποίος επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών. Η γενικότερη παρουσίαση του θέματος από τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Κώστα Αρβανίτη, φανερώνει μια δυνητικά επικίνδυνη προχειρότητα με την οποία μεταδόθηκε στο φλέγον ζήτημα των εμβολιασμών στο ευρύ κοινό.

Το ρεπορτάζ για τα εμβόλια από το 24ο λεπτό του παρακάτω βίντεο.

05Σεπ2018 – Άλλη Διάσταση

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε την προχειρότητα με την οποία έγινε αναφορά στον τρόπο που διογκώθηκε το σύγχρονο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Όλα ξεκίνησαν από την διαβόητη πλέον μελέτη του Βρετανού γαστρεντερολόγου Andrew Wakefield στο The Lancet που δημοσιεύτηκε το 1998 και παρουσίαζε το ενδεχόμενο το εμβόλιο MMR (ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα) να προκαλεί ¨παλίνδρομο αυτισμό” σε παιδιά.

Ο Wakefield, είναι ο γιατρός που μέσα από μια χαλκευμένη έρευνα το 1998, υποστήριξε πως το MMR, προκαλεί αυτισμό στα παιδιά. Η έρευνά του διαψεύστηκε μέσα από άλλες μελέτες, μεταναλύσεις και ανασκοπήσεις, ωστόσο, ο σπόρος του αντιεμβολιασμού είχε βρει ήδη γόνιμο έδαφος, με αποτέλεσμα σήμερα να παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Ο Wakefield εν τω μεταξύ, διαγράφηκε από το ιατρικό μητρώο της Μ. Βρετανίας, ενώ αποκαλύφθηκε πως επιχείρησε να εξαπατήσει την ιατρική κοινότητα, για να προωθήσει το δικό του εμβόλιο κατά της ιλαράς.

Αυτές οι “ασήμαντες” λεπτομέρειες, δεν αναφέρθηκαν στο “ρεπορτάζ” της ΕΡΤ, ο τίτλος του οποίου είναι “ΣΩΖΕΙ Ή ΑΠΕΙΛΕΙ ΖΩΕΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ;”, τη στιγμή που αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί εδώ και δεκαετίες.

Ο “ειδικός” κατά των εμβολίων

Στο ρεπορτάζ εμφανίστηκε ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής της Παμμακάριστου, Θεοφάνης Δρόσος, που μεταξύ άλλων υποστήριξε πως “το ανοσοποιητικό κουράζεται από άσκοπα και επικίνδυνα εμβόλια”.

Άλλο ένα αγαπημένο επιχείρημα των αντιεμβολιαστών είναι ο ισχυρισμός πως ο αυξημένος αριθμός εμβολίων στα πρώτα 1-2 χρόνια της ζωής συγκριτικά με το αντίστοιχο πρόγραμμα εμβολιασμών μερικές δεκαετίες πριν, συμπίπτει με την αύξηση(;) των κρουσμάτων αυτισμού την ίδια περίοδο, άρα ενοχοποιείται ως γενεσιουργός τους αιτία. Η εξήγηση που δίνουν είναι, αν μη τι άλλο, λογικοφανήςΤο ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους είναι ανώριμο και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στον αυξημένο αριθμό αντιγόνων, με αποτέλεσμα να στρεσάρεται, να αντιδρά «ανώμαλα» και να προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα που μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε αυτισμό. Κι όμως, η θεώρηση αυτή είναι παντελώς λανθασμένη και φανερώνει, μεταξύ άλλων, πλήρη άγνοια βασικών αρχών ανοσολογίας. Καταρχάς, το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού είναι ήδη αναπτυγμένο και λειτουργικό από την εμβρυική ζωή.

Οι αληθινοί ειδικοί

Σε μια προσπάθεια να καθορίσουν τα θεωρητικά όρια του βρεφικού ανοσοποιητικού συστήματος και κάνοντας μερικούς πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς (θεωρώντας για παράδειγμα ότι ένα εμβόλιο περιέχει 100 αντιγόνα, ενώ στην πραγματικότητα περιέχει πολύ λιγότερα), οι Cohn και Langman συμπέραναν ότι το βρέφος έχει τη θεωρητική δυνατότητα να αντιμετωπίσει 1.000.000 αντιγόνα, επομένως μπορεί να ανταποκριθεί ανοσολογικά επαρκώς σε 10.000 εμβόλια ταυτόχρονα ή, διαφορετικά, η ταυτόχρονη χορήγηση 11 εμβολίων, απασχολεί μόλις το 0,1% των δυνατοτήτων του βρεφικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Αναλυτικά εδώ.

Η κυρία Αθηνά Λινού Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, αλλά και ο Κωνσταντίνο Νταλούκας, παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιων παιδιατρων Αττικής, επιχείρησαν με επιστημονικό τρόπο να διασώσουν το “Βατερλώ” της ΕΡΤ, αλλά συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αρνητικές εντυπώσεις είναι που θα μείνουν και θα αποτελέσουν σημαία για τους αντιεμβολιαστές.

Αντί επιλόγου

Ο κ. Αρβανίτης δεν σκέφτηκε να ρωτήσει πχ, πόσα παιδιά πεθαίνουν από ιλαρά κάθε χρόνο; (90.000), πόσοι έχουν πεθάνει στην Ευρώπη από ιλαρά τα 2 τελευταία χρόνια (37) και πόσοι στην Ελλάδα; (4) Ήταν ανεμβολίαστοι; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, στην συντριπτική πλειοψηφία!