1 Αυγούστου 2016 κάηκε η Εύβοια και «φύτρωσαν» ανεμογεννήτριες;

Η παραφιλολογία μετά τη πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τον ισχυρισμό πως δυο χρόνια μετά από τη φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας στις 1/8/2016, «φύτρωσαν» ανεμογεννήτριες στη θέση των καμένων.

Στο λογαριασμό “Κυριάκος Βελόπουλος Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ‏” στο Twitter, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε για να συνοδεύσει τον ισχυρισμό πως οι καμένες περιοχές στην Εύβοια μετατράπηκαν σε πάρκα ανεμογεννητριών, κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2013 και δεν έχει καμία σχέση με τη φωτιά της 1ης Αυγούστου 2016.

Στις 28 Ιουλίου 2016 (και όχι στις 1/8/2016) ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο Λίμνη της Εύβοιας, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο στις 2 Αυγούστου 2016. Η καμένη έκταση φαίνεται στο παρακάτω χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Για να δούμε τις θέσεις των ανεμογεννητριών στην ίδια περιοχή, θα πρέπει να κοιτάξουμε το χάρτη της ΡΑΕ, όπου καταγράφονται όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα κίτρινα σχήματα αντιπροσωπεύουν ανεμογεννήτριες και είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι τοποθετημένες σε σημεία που έχουν καεί από τη πυρκαγιά. Η παρακάτω εικόνα αποτελεί συγχώνευση των δυο παραπάνω, για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό που υπάρχει καμένη έκταση και που ανεμογεννήτριες. Με πράσινο χρώμα η καμένη έκταση, με κίτρινο οι ανεμογεννήτριες.

Ακόμη και αν εξετάσουμε ολόκληρη τη βόρεια Εύβοια, θα διαπιστώσουμε πως οι καμένες εκτάσεις δεν συμπίπτουν με ανεμογεννήτριες.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως ο ισχυρισμός ότι “στη περιοχή που κάηκε στην Εύβοια τη 1η Αυγούστου 2016, “φύτρωσαν” ανεμογεννήτριες” είναι αναληθής και καταρρίπτεται.