Είναι αλήθεια πως κατά τα 7 χρόνια της Χούντας δεν είχαμε πυρκαγιές στην Ελλάδα;

Viral έχει γίνει μια ανάρτηση στο Facebook που υποστηρίζει πως κατά τα 7 χρόνια της Χούντας δεν είχαμε πυρκαγιές στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια;

Στην ομάδα “Αθανατοι Σπαρτιατες 5” στο Facebook, είδαμε τη παρακάτω ανάρτηση που έχει πάνω από 1.500 κοινοποιήσεις.

Τι ισχύει;

Σύμφωνα με τη WWF, “Την περίοδο 1956-1985 στην Ελλάδα είχαμε κατά μέσο όρο 800 περίπου πυρκαγιές το χρόνο που έκαιγαν αντίστοιχα, περισσότερα από 200.000 στρέμματα. Τις πολύ ξηρές χρονιές το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό: το 1985, σημειώθηκαν 1.412 πυρκαγιές που έκαψαν 1.047.000 στρέμματα! Η έκταση και η ένταση των πυρκαγιών στην Ελλάδα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το καλοκαίρι του 2007 όταν κάηκαν σχεδόν 3.000.000 στρέμματα. Το πρόβλημα είναι εξίσου έντονο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του νότου (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία), αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη με εναλλαγή υγρών και πολύ ξηρών περιόδων (περιοχές των ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότιος Αφρική κ.ά.)

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη (σελ. 19) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), “Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών (σταθερός έως το 1975 με περίπου 700 περιστατικά ανά έτος) παρουσίασε αυξητική τάση τα επόμενα χρόνια 20 χρόνια, ανερχόμενος σε αρκετές χιλιάδες περιστατικά, ενώ τα τελευταία έτη, μετά την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Πυροσβεστικό Σώμα (1998), τα μεγέθη παρουσίασαν σχετική σταθερότητα.”

Στα παρακάτω γραφήματα βλέπουμε ακριβώς τον αριθμό των πυρκαγιών, καθώς και τη καμένη έκταση ανά έτος. Σε κόκκινο πλαίσιο, η περίοδος της επταετίας.

Πηγή: Δασικές Πυρκαγιές και Κοινωνία – Έκδοση Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (PDF)

Από τα ανωτέρω γίνεται εύκολα κατανοητό πως ο ισχυρισμός ότι “ΣΤΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ !!!” είναι ψευδής και καταρρίπτεται.