Δέσμες λέιζερ χτυπούν στο έδαφος την ώρα που ξεσπούν οι πυρκαγιές στην Αττική;

Μια από τις μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, υποστηρίζει πως η χώρα μας χτυπήθηκε από όπλα λέιζερ που προκάλεσαν τις φωτιές. Κυκλοφόρησαν μάλιστα και φωτογραφίες που ισχυρίζονται ότι απεικονίζουν δέσμες λέιζερ να χτυπούν το έδαφος την ώρα που ξεσπούν οι πυρκαγιές στην Αττική.

Στο Greek News on Demand, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Η “είδηση” προέρχεται από τον αυτοαποκαλούμενο “δημοσιογράφο” Τζον Κουντούρη, ο οποίος αρέσκεται να ανακαλύπτει ή να ανακυκλώνει θεωρίες συνωμοσίας.

Στη προκειμένη περίπτωση, η εικόνα υποτίθεται πως απεικονίζει τη στιγμή που δέσμη λέιζερ χτυπά κάπου στη Κινέτα, τη στιγμή που ξεσπά η πυρκαγιά. Δυστυχώς για τους συνωμοσιολόγους όμως, η αλήθεια είναι πολύ πιο “πεζή.” Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018 στο Μίσιγκαν από τον Kurt Norris και έγινε viral στο Facebook. Το γεγονός πως συνέπεσε χρονικά με την έκρηξη ενός μικρού μετεωρίτη στην ίδια περιοχή, βοήθησε περισσότερο στην εξάπλωσή της.

Η εικόνα που κυκλοφόρησε μέσω social media έφτασε σε γνωστές συνομωσιολογικές ιστοσελίδες του εξωτερικού, όπως το Before it News και το Your News Wire, όπου διατυπώθηκαν ισχυρισμοί για τη χρήση όπλων λέιζερ στο Μίσιγκαν στις 16/1/2018, που προκάλεσαν τη φωτιά.

Η εικόνα όμως στη πραγματικότητα απεικονίζει ελεγχόμενη καύση στο διυλιστήριο Canton Marathon, που έλαβε χώρα στις 16/1/18 και ήταν ορατή για πολλά χιλιόμετρα.

Αναφορικά με τη “δέσμη λέιζερ που χτυπά το έδαφος,” δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα φυσικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως στήλες φωτός που παρατηρούνται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή.

Στήλες φωτός (light pillars) είναι ένα οπτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, που φαίνεται να εκτείνεται πάνω ή και κάτω από μια πηγή φωτός. Οι στήλες αυτές δημιουργούνται από την ανάκλαση του φωτός από πολυάριθμους μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους που βρίσκονται συνήθως σε κοντινή στο έδαφος απόσταση. Το φως μπορεί να προέρχεται από τον Ήλιο (συνήθως όταν είναι κοντά ή ακόμα και κάτω από τον ορίζοντα), οπότε το φαινόμενο ονομάζεται ηλιακή κολόνα ή ηλιακή στήλη. Μπορεί, επίσης, να προέρχεται από τη Σελήνη ή από χερσαίες πηγές (π.χ. τα φώτα του δρόμου). Το φαινόμενο αυτό κάνει την εμφάνισή του συνήθως σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Σύνοψη

Η φωτογραφία που απεικονίζει “δέσμες λέιζερ χτυπούν στο έδαφος την ώρα που ξεσπούν οι πυρκαγιές στην Αττική,” προέρχεται από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ με ημερομηνία 16/1/2018 και απεικονίζει ελεγχόμενη πυρκαγιά σε διυλιστήριο, ενώ η “δέσμη λέιζερ” δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια στήλη φωτός, που είναι ένα συνηθισμένο φυσικό φαινόμενο.

Διαβάστε επίσης

Χτύπησαν την Ελλάδα με όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας των ΗΠΑ μέσω DRONES;