Πρωτοφανές προπαγανδιστικό άρθρο εις βάρος της Ελλάδας από τη Pravda

Με έναν ασυνήθιστα επιθετικό τόνο καταφέρεται κατά της χώρας μας και της Ελληνικής Κυβέρνησης άρθρο που δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της Pravda, κάνοντας λόγο για «προδοσία της Ορθοδοξίας και της Ρωσίας από την Ελλάδα.»

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο πρόσφατο επεισόδιο στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, αναφορικά με την απέλαση Ρώσων διπλωματών και αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του Κρεμλίνου στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, όπως οι πληροφορίες πως ρωσικός δάκτυλος ενεπλάκη στη διοργάνωση συλλαλητηρίων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η Pravda χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «στρατευμένο άθεο»,  και πλήρως ελεγχόμενο από τη Δύση. Τον επικρίνει επίσης ως «αντιδημοκράτη» που δε σέβεται τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που αντιτίθεται στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία.»

Παραδόξως, το δημοσίευμα παραδέχεται πως η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα χρήσης «μαλακής» επιρροής και υποστήριξης θρησκευτικών και «εθνικών» συναισθημάτων, μέσω μη κυβερνητικών οργανισμών (μήπως εννοεί την Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης;;;). «Οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας μπορεί πάντα να φανούν χρήσιμες» παραδέχεται κυνικά ο συντάκτης του άρθρου.

«Ο Τσίπρας είναι ένας στρατευμένος άθεος που έχει επιτρέψει το γάμο μεταξύ γκέι και έχει καταργήσει την υποχρεωτική προσευχή στα σχολεία» αναφέρει η Pravda σε ένα ρεσιτάλ υπερβολής και fake news.

Το δημοσίευμα παραδέχεται τουλάχιστον πως η Ρωσία δεν επιθυμεί περαιτέρω επέκταση του NATO στα Βαλκάνια, γεγονός πως ίσως εξηγεί τις αιτιάσεις του συντάκτη για «μαλακή επιρροή» σε ξένες χώρες.

Για την ιστορία, η pravdareport.com που δημοσίευσε το άρθρο είναι η αγγλόφωνη έκδοση του pravda.ru και δε πρέπει να συγχέεται με την ιστορική Pravda, αν και σε ορισμένα σημεία, έχουν κοινό υπόβαθρο. Από εκεί και πέρα, η εν λόγω ιστοσελίδα -αν και δημοφιλής- ανήκει στη κατηγορία των tabloids, με ισχυρούς δεσμούς και έλεγχο από το Κρεμλίνο και θεματολογία που ξεπερνά ακόμη και τις πιο τρελές θεωρίες συνωμοσίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, «Οι εξωγήινοι έδιωξαν τους Αμερικανούς από τη Σελήνη«, «Ανθρώπινα και εξωγήινα κρανία βρέθηκαν στον Άρη«, «Ο HIV είναι η μεγαλύτερη απάτη του 21ου αιώνα«, κτλ.

Μπορεί το μέσο (Pravda) που διατυπώνει μίσος κατά της Ελλάδας να μην θεωρείται «σοβαρό», ωστόσο οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργεί στους -όχι λίγους- αναγνώστες του είναι κάτι σοβαρό και ενδεχομένως μετρήσιμο. Το (όχι και τόσο) παράδοξο είναι πως το προπαγανδιστικό άρθρο της Pravda, έχει ήδη αρχίσει να αναδημοσιεύεται στη χώρας μας, με τους Έλληνες αρθρογράφους να κινδυνολογούν για «δυσοίωνο μέλλον» στις ελληνορωσικές σχέσεις και «κυρώσεις» (που δεν ήρθαν ποτέ). Λες και το Κρεμλίνο χρειάζεται μια σκανδαλοθηρική ηλεκτρονική φυλλάδα για να φοβερίσει τους Έλληνες…

Πρωτοφανές προπαγανδιστικό άρθρο εις βάρος της Ελλάδας από τη Pravda