Όχι, το NATO δεν προσκάλεσε τα Σκόπια ως “Μακεδονία” στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Με αφορμή τη συνάντηση του Συμβουλίου του NATO στις Βρυξέλλες στις 11-12 Ιουλίου 2018, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, άφησε να εννοηθεί πως απευθύνθηκε πρόσκληση στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας,” για ένταξη στους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Μια σειρά από tweets στο προσωπικό λογαριασμό του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στις 12/7, αφήνουν να εννοηθεί πως το NATO προσκάλεσε για ένταξη τα Σκόπια με την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας.”

Στην επίσημη διακήρυξη της Συνόδου ωστόσο και συγκεκριμένα στη παράγραφο 62, αναφέρεται η δέσμευση στην Πολιτική Ανοικτών Θυρών με βάση το Άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον και ως παραδείγματα επιτυχίας αναφέρει τη περσινή ένταξη του Μαυροβουνίου και τη σημερινή πρόσκληση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως στην ανακοίνωση τύπου του NATO, οι διατυπώσεις είναι πολύ προσεκτικές και η λέξη “Μακεδονία” -με ή χωρίς πρόσθετα- δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο. Διευκρινίζεται επίσης πως οι διαπραγματεύσεις θα περατωθούν μόλις οι “εθνικές διαδικασίες” (αλλαγή Συντάγματος κτλ) ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες 29 χώρες της Συμμαχίας εγκρίνουν την ένταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στα δυο κείμενα υπάρχει “αστερίσκος” που παραπέμπει στη θέση της Τουρκίας που έχει αναγνωρίσει τη πΓΔΜ με το τρέχον συνταγματικό της όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας.”

Σε κάθε περίπτωση, το επικοινωνιακό σόου που στήθηκε από το κ. Ζάεφ και οι ισχυρισμοί περί πρόσκλησης της “Μακεδονίας” για ένταξη στο NATO είναι αναληθείς και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση.