Ακόμη μια αντιεμβολιαστική ταινία παρουσιάζεται ως “ντοκιμαντέρ” στην Ελλάδα

Μετά το πολυδιαφημισμένο “ντοκιμαντέρ” Vaxxed που “έπαιξε” πολύ και στη χώρα μας, προσπαθώντας –μάταια– να μας πείσει για τους κινδύνους των εμβολίων, μια ακόμη ταινία αναφορικά με μια έφηβη που ισχυρίζεται πως έμεινε ανάπηρη από το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Το “ντοκιμαντέρ” έχει ήδη πάνω από 1,600 κοινοποιήσεις και 83,000 προβολές.

Το βίντεο αφορά την ιστορία της Ruby Shallom, μιας 16χρονης έφηβης που υποφέρει από μερική παραλυσία που την αποδίδει στο εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας (Gardasil). Η νεαρή κοπέλα διατηρεί σελίδα στο Facebook και προσωπικό blog, όπου εξιστορεί τη περιπέτειά της. Η τελευταία ενημέρωση για τη πορεία της υγείας της είναι το Σεπτέμβριο του 2017, όπου μαθαίνουμε πως η κατάστασή της έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Οι παρακάτω εικόνες είναι από το προσωπικό της blog.

Η ιστορία της Ruby Shallom ξεκινά στα τέλη του 2016 και αποκτά αναγνωρισιμότητα μέσα από δημοσιεύματα σε σκανδαλοθηρικές ιστοσελίδες όπως η Daily Mail. Εκεί μαθαίνουμε πως η 16χρονη τότε κοπέλα, άρχισε να παρουσιάζει στομαχικούς σπασμούς, ζαλάδες, πονοκεφάλους, πόνο και κόπωση, εβδομάδες (δεν διευκρινίζεται πόσες), αφού έλαβε το εμβόλιο Gardasil. Μετά από δυο ολόκληρα χρόνια, ξύπνησε ένα πρωί και ήταν σχεδόν παράλυτη. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν πρόβλημα, μιλώντας για ψυχολογικά αίτια, αρνούμενοι πως το εμβόλιο είχε οποιαδήποτε σχέση. Όπως ομολογείται και στο βίντεο, “Κανένας δε γνωρίζει γιατί η Ρούμπι έπαθε αυτή τη σοβαρή νευρολογική βλάβη…

Όπως είναι προφανές, η παραπάνω ιστορία έχει πολλά κενά. Στο respectfulinsolence.com, διαβάζουμε πως μετά το εμβόλιο, πέρασαν εβδομάδες πριν τα πρώτα συμπτώματα και δυο χρόνια πριν αρχίσει η παράλυση. Η οικογένεια της νεαρής κοπέλας και η ίδια, κάνουν το σφάλμα να μπερδεύουν την συσχέτιση με την αιτιώδη συνάφεια. Με απλά λόγια, το γεγονός πως ένας άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει ένα σύμπτωμα ή πάθηση μετά από ένα εμβόλιο (συσχέτιση), δε σημαίνει απαραίτητα ότι προκλήθηκε από αυτό (αιτιώδη συνάφεια), πόσο μάλλον όταν έχουν περάσει δυο ολόκληρα χρόνια μεταξύ του εμβολίου και της πάθησης.

Λίγα λόγια για το εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας

Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει και αναδημοσιευτεί εκατοντάδες άρθρα σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους του συγκεκριμένου εμβολίου.

Το Gardasil είναι ένα εμβόλιο που έχει εγκριθεί στην Ε.Ε. για την προφύλαξη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του Ιού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV). Εκτιμάται ότι περίπου 1.5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο για τον HPV στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2016.

Το 80% των γυναικών έχουν ή είχαν τον HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Το 80% εξαφανίζεται από μόνο του χωρίς θεραπεία. Από το υπόλοιπο 20% μόνο το 10% έχει τους ογκογόνους τύπους και μόνο το 10% της τελευταίας αυτής ομάδας προχωρά σε καρκίνο.

Σύμφωνα με την Ελληνική HPV Εταιρία, από τις 100 γυναίκες που θα μολυνθούν από τον HPV, μόνον 1-2 γυναίκες κινδυνεύουν να δημιουργηθεί σ’ αυτές προκαρκινική ή καρκινική αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν πηγαίνουν τακτικά στον γιατρό και δεν υποβάλλονται στις απαιτούμενες εξετάσεις. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η λεγόμενη «άμυνα» του οργανισμού αντιμετωπίζει την μόλυνση και ο ιός δεν προκαλεί καμία αλλοίωση στα κύτταρα, ή προκαλεί ελαφρού βαθμού αλλοιώσεις, οι οποίες παρέρχονται αυτόματα μετά την πάροδο μερικών ετών. Άρα αυτό που απαιτείται είναι 1) η διατήρηση μιας ισχυρής άμυνας του οργανισμού και 2) η τήρηση των τακτικών επισκέψεων στον ιατρό.

Παρόλα αυτά, ο HPV, προκαλεί ετησίως περί τους 266.000 θανάτους και αποτελεί τη 4η συχνότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου σε γυναίκες στον πλανήτη (Πηγή: WHO). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 κρατών (2002), διαγνώσκονται περί τις 33.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας και 15.000 περίπου γυναίκες πεθαίνουν από την ίδια νόσο κάθε χρόνο.  Στην Ελλάδα, περίπου 240 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ουδέποτε έχει αναφερθεί θάνατος από το εμβόλιο.

Το HPV εμβόλιο δεν έχει σοβαρές παρενέργειες. Οι μόνες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί και πιστοποιηθεί ως οφειλόμενες στον εμβολιασμό είναι ήπιες τοπικές παρενέργειες, δηλ. πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης στον βραχίονα, καθώς και ορισμένες ήπιες συστηματικές παρενέργειες, όπως ζάλη και πιθανόν τάση λιποθυμίας κατά τον εμβολιασμό (ιδίως σε μικρά κορίτσια και αγόρια), ήπιος πυρετός, κεφαλόπονος και κακοαδιαθεσία για 2-3 ημέρες, σπανίως δε και κάποια αλλεργική αντίδραση. Καμία από τις αναφερθείσες κατά καιρούς σοβαρές παρενέργειες και θανάτους δεν συσχετίστηκε αιτιολογικά με τον HPVεμβολιασμό, είχαν απλώς χρονική συσχέτιση.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση του Cochrane που εξέτασε 26 μελέτες από όλο το κόσμο που διεξήχθησαν τα τελευταία 8 χρόνια και αφορούσαν 73,428 γυναίκες για να διαπιστωθεί τόσο η αποτελεσματικότητα, όσο και η ασφάλεια του εμβολίου, διαπίστωσε πως δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, μόλις δύο Ευρωπαϊκά περιστατικά θανάτων έχουν αναφέρθει στα πλαίσια της διαρκούς παρακολούθησης της ασφάλειας των φαρμάκων. Ένα από τα περιστατικά εμφανίσθηκε στην Αυστρία και το άλλο στη Γερμανία. Και στις δυο περιπτώσεις, η αιτία του θανάτου δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί. Δεν κατέστη δυνατή η αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των θανάτων των δυο νεαρών γυναικών και της χορήγησης του Gardasil. Στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί θάνατος που να συνδέεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 580 γυναίκες διαγιγνώσκονται και 239 πεθαίνουν από καρκίνο τραχήλου της μήτρας. (Πηγή: gynaikology.gr).

Συμπέρασμα: Στην Ευρώπη έχουν χορηγηθεί 1.500.000 εμβόλια κατά του HPV. Έχουν αναφερθεί 2 θάνατοι που ουδέποτε αποδείχθηκε πως όντως είχαν σχέση με το εμβόλιο. 15.000 θάνατοι σημειώνονται ετησίως στην Ευρώπη από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στην Ελλάδα, περίπου 240 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτή τη μορφή καρκίνου. Ουδέποτε έχει αναφερθεί θάνατος από το εμβόλιο.