Συναγερμό για την αθερίνα «καρχαρίας» σημαίνουν οι επιστήμονες μετά το θάνατο 65χρονου;

Όταν η σάτιρα γίνεται “είδηση”, το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Είναι αλήθεια πως η “φονική αθερίνα καρχαρίας», εμφανίστηκε στις ελληνικές θάλασσες;

Στο orthodoxa-newsnea.eu, tinosnow.gr1ki1newsionioinisoi.blogspot.comanarxaszante.blogspot.com, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Πρόκειται για μια είδηση που έχει ως αρχική πηγή τη σατιρική ιστοσελίδα tokoulouri.com και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2014. Στους όρους χρήσης διαβάζουμε πως “Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην παρούσα ιστοσελίδα είναι προϊόντα επινόησης των συντακτών της ιστοσελίδας. Κανένα δημοσίευμα δεν περιέχει αληθινή είδηση.”

Πάντως η “φονική αθερίνα καρχαρίας», είχε αναδημοσιευτεί ως αληθινή είδηση και το 2014 από πολλές ιστοσελίδες και μπλογκς που δε κατάλαβαν το σατιρικό χαρακτήρα του δημοσιεύματος. Για παράδειγμα, δείτε εδώ και εδώ.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά (και πιθανότατα όχι η τελευταία) που σατιρικά δημοσιεύματα από “Το Κουλούρι,” αναδημοσιεύονται ως αληθινές “ειδήσεις.” Μερικά κλασικά παραδείγματα όπως “η κατάργηση φωνηέντων από τον υπουργό παιδείας Νίκο Φίλη,” Η NASA αγόρασε σαΐτα μαθητή δημοτικού από το Καστελόριζο” και “Μετατροπή βενζινοκινητήρα σε υβριδικό που «καίει» τσίπουρο με γλυκάνισο από Λαρισαίους επιστήμονες,” είναι μερικά από τα πιο επιτυχημένα.

Τα ανωτέρω δείχνουν πως στο “μαγικό” κόσμο του διαδικτύου, ακόμη και η πιο εξωφρενική ιστορία, μπορεί να εκληφθεί ως αληθινή. Για αυτό το λόγο η αναζήτηση της αρχικής πηγής, είναι υψίστης σημασίας για να καθορίσουμε την αξιοπιστία μιας είδησης.