Όχι, η Κίνα δεν ανέπτυξε όπλο λέιζερ μεγέθους AK-47

Πριν λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε σε διεθνή ΜΜΕ και κατόπιν στην Ελλάδα, η είδηση πως κινέζοι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα όπλο λέιζερ μεγέθους AK-47, που εξαπολύει μια δέσμη που μπορεί να φτάσει τους στόχους από ένα χιλιόμετρο μακριά και είναι αρκετά ισχυρός για να προκαλέσει την ανάφλεξη εύφλεκτων αντικειμένων. Είναι αλήθεια;

Στο onalert.gr, newsit.gr, pentapostagma.gr κτλ διαβάζουμε:

Όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα της South China Morning Postτην 1η Ιουλίου 2018, σύμφωνα με το οποίο, το Xian Institute of Optics and Precision Mechanics που ανήκει στη Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, κατασκεύασε ένα λειτουργικό πρωτότυπο όπλου (ZKZM-500) που παράγει ακτίνα λέιζερ με “διάμετρο” 15mm, έχει εμβέλεια 800 μέτρων και κοστίζει περίπου $15,000. Είναι εξοπλισμένο με μπαταρία λιθίου που δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης 1.000 “βολών” διάρκειας 2 δευτερολέπτων. Προορίζεται να εξοπλίσει τη κινεζική “χωροφυλακή” σε αντιτρομοκρατικές αποστολές και θα μπορεί να καταστρέψει υλικά όπως δεξαμενές καυσίμων, ακόμη και να προκαλέσει το θάνατο ανθρώπων.

Οι “επιστήμονες” που έκαναν τις αποκαλύψεις στη κινεζική ιστοσελίδα, ζήτησαν να μην κατονομαστούν, λόγω της απόρρητης φύσης του έργου τους, ωστόσο ο ερευνητής Wang Zhimin του Research Centre for Laser Physics and Technology της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, φέρεται να δήλωσε πως τα όπλα λέιζερ δεν αποτελούν πλέον “επιστημονική φαντασία.” Ο Zhimin όμως δεν έλαβε μέρος στην ανάπτυξη του “όπλου”, ούτε το δημοσίευμα διευκρινίζει εάν μιλούσε για το συγκεκριμένο όπλο, η γενικότερα για τη πρόοδο πάνω στη σμίκρυνση συσκευών λέιζερ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

Όσον αφορά τη κεντρική εικόνα του κινεζικού άρθρου, αυτή απεικονίζει ένα όπλο λέιζερ που κατασκευάστηκε από την εταιρία Chengdu Hengan Police Equipment Manufacturing Company, και αφορά ένα όπλο αποπροσανατολισμού και όχι θανατηφόρο. Η δεύτερη εικόνα, είναι προϊόν animation.

Η “επιστήμη” απλά “δε βγαίνει”

Οι Κινέζοι ισχυρίζονται πως το “όπλο” είναι εξοπλισμένο με μια μπαταρία όπως αυτές των κινητών τηλεφώνων, αλλά προφανώς λίγο μεγαλύτερη. Η μπαταρία μπορεί να παράγει 1.000 βολές των 2 δευτερολέπτων, που ισοδυναμούν με 2.000 δευτερόλεπτα, ή μισή ώρα συνεχόμενης βολής. Γνωρίζουμε σήμερα πως τα λέιζερ που είναι επιχειρησιακά ή αναπτύσσονται, διαθέτουν ισχύ που ξεπερνά τα 30 χιλιάδες βατ (30 kW) και λόγω όγκου, είναι τοποθετημένα σε πλοία ή μελλοντικά σε άλλες πλατφόρμες, όπως θωρακισμένα οχήματα. Εξυπακούεται πως αυτά τα λέιζερ δε χρησιμοποιούν “μπαταρίες” αλλά μονάδες παραγωγής υψηλής ισχύος. Αν όμως θέλαμε να φτιάξουμε ένα όπλο λέιζερ με μπαταρία σώνει και καλά, θα μπορούσαμε υποθετικά να πάρουμε τηλέφωνο τον Έλον Μασκ και να μας δανείσει μια μπαταρία αυτοκινήτου Tesla Powerwall. Από αυτή τη μπαταρία θα μπορούσαμε να πάρουμε ισχύ 2 έως 5 KW και 6,4 έως 13,5 κιλοβατώρες/kWh(ανάλογα το μοντέλο). Το μόνο πρόβλημα είναι πως τέτοιες “ισχυρές” μπαταρίες, ζυγίζουν περίπου 100 κιλά έκαστη. Το κινεζικό άρθρο, βολικά “ξεχνά” να αναφέρει την ισχύ του “φορητού τυφεκίου-λέιζερ.”

Φυσικά θα πρέπει να αναπτυχθούν επίσης κατάλληλοι σε μέγεθος και αντοχή πυκνωτές και οπτικά συστήματα που θα είναι σε θέσει να τιθασεύσουν και να στείλουν όλη αυτή την ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση

Επομένως είναι αδύνατο ένα φορητό όπλο λέιζερ να μπορεί να παράγει τόση μεγάλη ισχύ, ειδικά σε αποστάσεις 800 μέτρων. Οι ακτίνες λέιζερ έχουν το μειονέκτημα της εξασθένισης και διασκόρπισης καθώς κινούνται στην ατμόσφαιρα λόγω πίεσης, υγρασίας, σκόνης κτλ. Μπορεί σε μικρές αποστάσεις η εξασθένιση να είναι ασήμαντη, αλλά όταν μιλάμε για εκατοντάδες μέτρα, το “φως” που θα φτάσει στο στόχο του, δεν θα προκαλέσει βλάβη.

Μπορεί η Κίνα να επενδύει τα μέγιστα στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με πολλούς να θεωρούν θέμα χρόνου να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, ωστόσο στη περίπτωση του “φορητού τυφεκίου-λέιζερ”, η ετυμηγορία είναι πως πρόκειται για προπαγανδιστικό υλικό, παρά για πραγματικό όπλο.

Με πληροφορίες από thedrive.com – bigthink.com – techcrunch.com