Οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων της Ιαπωνίας και ένας ανύπαρκτος Αμερικανός καθηγητής

Είναι αλήθεια πως “οι Αϊνού (< Ίωνες) ή πιο σωστά Αϊνώ, «η λευκή φυλή» της Ιαπωνίας”, έχουν αρχαιοελληνική καταγωγή και σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή ανθρωπολογίας Thomas S. Anderson, έφτασαν εκεί πριν 9.000 χρόνια;

Στο pronews.gr πρόσφατα και παλιότερα στο klik.grapocalypsejohn.com, diadrastika.com κτλ, διαβάζουμε:

Ποιοι είναι στ’ αλήθεια οι Αϊνού;

Στο greecejapan.com, διαβάζουμε:

«Οι Αϊνού είναι μια ιδιαίτερη φυλή που ζει στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, στα βόρεια ιαπωνικά εδάφη, στα νησιά Κουρίλες και Σαχαλίνη. Στη γλώσσα των Αϊνού το όνομά τους σημαίνει «άνθρωπος». Θεωρούνται οι «ιθαγενείς» της Ιαπωνίας και υπέστησαν πολλούς διωγμούς και διακρίσεις κατά την επέκταση των Ιαπώνων από τη νήσο Χονσού στα βόρεια νησιά της χώρας με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμού τους. Ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός, οι επίσημες εκτιμήσεις είναι ότι ο πληθυσμός τους φθάνει τις 25.000 όμως υπολογίζονται πολύ παραπάνω.

Τα χαρακτηριστικά των Αϊνού είναι μαύρα κατσαρά μαλλιά, τριχωτό σώμα και πρόσωπο, κοντό ανάστημα, μακρουλά κρανία και κυρτά μέτωπα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την καταγωγή τους, όπως ότι είναι καυκασοειδής, μογγολική, ωκεάνια (συγγένεια με τους ιθαγενείς της Αυστραλίας) παλαιοασιατική κ.α. (ακόμα και ελληνική, θεωρία όμως χωρίς αξιοπιστία). Η αρχαία θρησκεία τους ήταν ανιμιστική και λάτρευαν τα πνεύματα της φύσης. Η κοινωνία τους ήταν μητριαρχική και οι άντρες ήταν ικανότατοι κυνηγοί και ψαράδες.

Την περίοδο Meiji (1868-1912) οι Αϊνού χαρακτηρίστηκαν επίσημα ως «πρώην ιθαγενείς» αλλά οι διακρίσεις σε βάρος τους συνεχίστηκαν. Το 1997 η ιαπωνική βουλή ψήφισε νόμο για την παροχή κονδυλίων για την έρευνα και την προώθηση του πολιτισμού τους και μόλις το 2008 τους αναγνώρισε επίσημα σαν έναν ξεχωριστό λαό με τη δική του γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό και αποδέχθηκε ότι είχαν τύχει διακρίσεων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ιάπωνες.

Σήμερα στο Χοκάιντο υπάρχουν μουσεία και χωριό-απομίμηση, που εισάγουν με τα εκθέματά τους και διάφορες εκδηλώσεις τους επισκέπτες στην ιστορία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των Αϊνού

O ανύπαρκτος Αμερικανός καθηγητής ανθρωπολογίας Thomas S. Anderson

Τα άρθρα επικαλούνται τον Αμερικανό καθηγητή ανθρωπολογίας Thomas S. Anderson, ο οποίος φέρεται να έχει διατυπώσει την άποψη πως οι Αϊνού είναι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων. Ο ίδιος “καθηγητής”, φέρεται να πιστεύει πως πριν 9.000 χρόνια, οι Ίωνες έφτασαν στην Ιαπωνία με σκοπό να τη χρησιμοποιήσουν ως “βάση” για να φτάσουν στην Αμερική (προφανώς οι Έλληνες είχαν τα μέσα να ταξιδέψουν τόσο μακριά, αλλά όχι το μυαλό να καταλάβουν πως πάνε “ανάποδα” προς Αμερική). Στη πραγματικότητα, ο “καθηγητής” δημιουργήθηκε κάποια στιγμή πριν το 2011 καθότι δεν υπάρχουν παλαιότερες αναφορές στο διαδίκτυο με το όνομά του. “Γεννήτορες” του “καθηγητή”, είναι πιθανότατα οι Στ. Δωρικός και Κ. Χατζηγιαννάκης, συγγραφείς του βιβλίουΑΪΝΟΥ,ο πανάρχαιος πελασγικός αποικισμός της Ανατολικής Ασίας” (εκδόσεις “ΕΥΑΝΔΡΟΣ”, Αθήνα 2004). Εάν αναζητήσουμε τον “Thomas S. Anderson Anthropology Professor Phoenix University” σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης, τον βρίσκουμε μόνο σε άρθρα που μιλούν για την υποτιθέμενη σχέση των Αϊνού με τους Ίωνες. Με απλά λόγια, ο “καθηγητής” είναι ανύπαρκτο πρόσωπο.

Επιστημονικά δεδομένα

Σύμφωνα με ιστορικές, γλωσσολογικές και γενετικές μελέτες, οι Αϊνού είναι απόγονοι των μεσαιωνικών λαών Satsumon και Okhotsk. Αυτοί με τη σειρά τους, ανάγουν τη καταγωγή τους στους Jomon, ο πολιτισμός των οποίων, εμφανίζεται στην Ιαπωνία από το 10.500 πΧ. Παλαιότερες αναφορές για καυκάσια – ευρωπαϊκή καταγωγή, έχουν καταρριφθεί από γενετικές μελέτες.

Οι σχετικές πηγές, είναι άφθονες. Ειδικότερα, γενετικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η καταγωγή των Αϊνού, είναι από το βόρειο και κεντροασιατικό γενετικό σύμπλεγμα, ενώ φέρουν γενετικούς δείκτες από τη Κίνα, το Θιβέτ και νησιά του Ινδικού Ωκεανού.

Στον αντίποδα, οι ισχυρισμοί για την «ελληνικότητα» των Αϊνού, βασίζονται σε μαιάνδρους στα ρούχα του (που τους βρίσκουμε σε όλο το πλανήτη και δεν είναι αποκλειστικό ελληνικό «σχέδιο») και σε λίγες παλιές φωτογραφίες ορισμένων ατόμων, που φαίνεται να διαθέτουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Πηγές

Deep History of East Asian Populations Revealed

Genetic origins of the Ainu inferred from combined DNA analyses of maternal and paternal lineages.

Evolution of the Ainu Language in Space and Time

Multicultural Japan: Palaeolithic to Postmodern

The return of the Ainu : cultural mobilization and the practice of ethnicity in Japan

Origins and genetic features of the Okhotsk people, revealed by ancient mitochondrial DNA analysis.

Jomon Culture (ca. 10,500–ca. 300 B.C.)

The_History_and_Geography_of_Human_Gene

WorldHaplogroupsMaps

Mitochondrial DNA Sequence Variation and Phylogenetic Analysis in Japanese Individuals from Miyazaki Prefecture