OneLife Greece: Προσοχή σε εταιρία “δικτυακού marketing” που υπόσχεται υψηλά κέρδη

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί μια χορηγούμενη διαφήμιση στο ελληνικό Facebook που υπόσχεται μεγάλα χρηματικά κέρδη. Πρόκειται για μια εταιρία με το όνομα “OneLife (Hellas)”, διαχειριστής ή βασικό στέλεχος της οποίας είναι ο κ. Ντίνος Μπακάλης. Τι κρύβεται πραγματικά από πίσω;

Η χορηγούμενη διαφήμιση είναι η παρακάτω.

Η ανάρτηση καθώς και το προφίλ που την έχει κάνει, δεν μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητά τους και πως θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε χρήματα.

Αναζητώντας την εταιρία OneLife στο διαδίκτυο, βρήκαμε την ιστοσελίδα της, όπου διαβάζουμε πως μας παρέχει “εκπαίδευση” και πρόσβαση σε ένα “καινοτόμο ψηφιακό νόμισμα” (κρυπτονόμισμα).

Η ιστοσελίδα όμως δεν μας λέει ποιο είναι αυτό το “ψηφιακό νόμισμα”. Ψάχνοντας περισσότερο και συγκεκριμένα στο κανάλι του κ. Μπακάλη στο Youtube, διαπιστώσαμε πως το εν λόγω “κρυπτονόμισμα” είναι το OneCoin.

Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στην “εταιρία”, θα πρέπει να αγοράσει υπηρεσίες (πχ εκπαίδευση πάνω στην διαδικτυακή οικονομία και τις επενδύσεις) και να χρήματά του να μετατραπούν σε δεύτερο χρόνο σε ψηφιακό νόμισμα (OneCoin), με την υπόσχεση πως η επένδυση θα του αποδώσει τεράστιο κέρδος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να ενταχθούν στο σχήμα όσο το δυνατόν περισσότεροι “επενδυτές”. Πρόκειται για ένα είδος Multi-level marketing (MLM) που παραπέμπει σε σχήμα Ponzi.

Ο κ. Μπακάλης είναι συνεργάτης (ή αντιπρόσωπος στη χώρα μας) της “μητρικής” OneLife που είναι δημιούργημα της Ruja Ignatova και πριν έξι μήνες, ανακηρύχθηκε σε “Ηγέτης της εβδομάδας”. Στη πράξη, OneLife και OneCoin, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με το OneCoin, διαπιστώσαμε πως τον Αύγουστο του 2017, οι Ιταλικές Αρχές επέβαλαν πρόστιμο 2.595.000 ευρώ και ανέστειλαν τη λειτουργία της εταιρίας One Life Network LTD και ορισμένων ακόμη “θυγατρικών” εταιρίων ιστοσελίδων που την προωθούσαν. Ο λόγος που οι Αρχές έλαβαν μέτρα, ήταν διότι προωθούσε “εκπαιδευτικά πακέτα” έναντι πληρωμής, χρήματα τα οποία υποτίθεται θα μετατρέπονταν σε OneCoins και την υπόσχεση πως η αξία αυτών των κρυπτονομισμάτων θα αυξανόταν στο μέλλον λόγω αύξησης της ζήτησης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος αγόραζε “προϊόντα” αξίας € 27.530, έπαιρνε την υπόσχεση πως η “επένδύση” του θα του απέδιδε € 3.000.000 μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Οι πωλήσεις λάμβαναν χώρα μέσω μιας πυραμιδοειδούς διάταξης (απάτη ή σχήμα Ponzi) που για να λειτουργήσει (όπως ισχύει πάντα σε αυτού του είδους τις “επιχειρήσεις”), απαιτούταν η συνεχής ένταξη νέων μελών στην “εταιρία” που θα έπρεπε να αγοράσουν με τη σειρά τους τα ανάλογα “επενδυτικά πακέτα”.

Επιπλέον

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cointelegraph.com, ένας αντιπρόσωπος της OneCoin στο Καζακσταν βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες απάτης το Μάιο του 2017, ενώ στην Ινδία, 23 άτομα συνελήφθησαν τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Μόλις το περασμένο Ιανουάριο, η Βουλγαρική Αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της OneCoin στη Σόφια, όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και υπολογιστές.

Οι συναλλαγές με OneCoin έχουν απαγορευτεί στη Γερμανία, ενώ στο Βέλγιο, οι αρμόδιες αρχές έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να μην επενδύουν στο συγκεκριμένο “κρυπτονόμισμα”. Στην Αυστρία, έχει απαγορευτεί η διακίνηση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς της OneCoin. Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 29 Μαΐου, έγινε γνωστό πως οι αρχές της Κίνας, συνέλαβαν 98 άτομα και κατάσχεσαν $268.000.000, έπειτα από έρευνες δύο ετών.

Ιδρύτρια του OneCoin είναι η βουλγαρικής καταγωγής και γερμανικής υπηκοότητας Ruja Ignatova, η οποία είναι και η δημιουργός του OneLife που βλέπουμε να προωθείται και στη χώρα μας, με ανυπόστατες υποσχέσεις, όντας στην ουσία μια πυραμίδα Ponzi.  Η Ignatova, αναζητείται από τις αρχές της Ινδίας για απάτη σχετικά τις ανωτέρω δραστηριότητές της στη χώρα, ενώ είχε εμπλακεί και σε μια ακόμη περίπτωση απατηλού “κρυπτονομίσματος” στη Κίνα το 2013 και όταν αυτό απέτυχε, στράφηκε στο OneCoin (2014).

Συμπεράσματα

Η OneLife Greece δεν είναι τίποτα περισσότερο από ακόμη μια Multi-level marketing (MLM) εταιρία, με τη διαφορά πως πουλά “αέρα”, δηλαδή εκπαιδευτικό υλικό, σεμινάρια κτλ και τα χρήματα που ο “επενδύτης” θα καταβάλει, θα μετατραπούν σε ένα “κρυπτονόμισμα”, το οποίο πρακτικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές πλην κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει το ίδιο δίκτυο.

Η επιθετική προώθηση του OneCoin μέσω της OneLife Greece, παραπέμπει σε πρακτική σχήματος Ponzi, η οποία για να διατηρηθεί, απαιτείται η συνεχής προσθήκη νέων μελών που θα επενδύσουν τα χρήματά τους.

Το γεγονός πως η δράση αυτών των εταιριών έχει απαγορευτεί (πχ Γερμανία), θα πρέπει να σας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς απέναντι στους ισχυρισμούς τους.

Αντί επιλόγου

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), το 99% των ανθρώπων που επενδύουν σε επιχειρήσεις MLM καταλήγουν οικονομικά ζημιωμένοι.

2 thoughts on “OneLife Greece: Προσοχή σε εταιρία “δικτυακού marketing” που υπόσχεται υψηλά κέρδη

  1. Δυστυχώς πολλά από όσα γράφετε είναι ανακριβή…
    και η τεκμηρίωση σας είναι ελλιπής….
    θα ήθελα ένα λίγο πιό τεκμηριωμένο κείμενο, με περισσότερα στοιχεία…. ως προς το πυραμοειδές της όλης υπόθεσης….
    και το κυριότερο…. πήγατε στον εισαγγελέα έδρας, να καταγγείλετε ότι αναφέρετε….
    Καλό σας Μήνα

  2. μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες για το ONE Coin γιατί οι ασάφειες του στυλ “Αντί επιλόγου” χωρίς να υπάρχει κάποιο όνομα που να πάρει την ευθύνη των αναγραφόμενων μόνο σε υποψίες, ότι κάτι σοβαρό και πιθανώς οικονομικά συμφέρον, μπορεί να βάλει έναν σκεπτόμενο….

Comments are closed.