Το σύνθημα της Επανάστασης του Ίλιντεν ήταν “πιστόλι και μαχαίρι στους Έλληνες;”

Στις 18/5/2018, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, εμφανίστηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Αταίριαστοι”, όπου σχολίασε τις εξελίξεις γύρω από τη πρόταση του νέου ονόματος “Μακεδονία του Ίλιντεν” για τη ΠΓΔΜ. Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η σημαία της Επανάστασης του Ίλιντεν που έλαβε χώρα το 1903, αναγράφει το σύνθημα “Πιστόλι και μαχαίρι στους Έλληνες”. Είναι αλήθεια;

Όπως βλέπουμε στο σχετικό βίντεο, ο Κυριάκος Βελόπουλος παρουσίασε τη σημαία της Επανάστασης του Ίλιντεν, υποστηρίζοντας πως γράφει “πιστόλι και μαχαίρι στους Έλληνες.” Η επίμαχη φωτογραφία είναι η παρακάτω.

Ωστόσο η σημαία δεν αναγράφει “πιστόλι και μαχαίρι στους Έλληνες” όπως επισήμανε και ένας σχολιαστής του βίντεο, αλλά “Ελευθερία ή Θάνατος.”

Η σημαία όντως γράφει “слобода или смрт” το οποίο εάν μεταφράσουμε μέσω Google Translate, μας δίνει το αποτέλεσμα “Ελευθερία ή Θάνατος” στα “σλαβομακεδονικά” το οποίο αναγραφόταν στη σημαία των επαναστατημένων του Ίλιντεν. Για το τι συμβολίζει το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» για τους Σκοπιανούς, δείτε εδώ.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός του Κυριάκου Βελόπουλου πως η σημαία των επαναστατών του Ίλιντεν αναγράφει “πιστόλι και μαχαίρι στους Έλληνες”, καταρρίπτεται.