Η γιαγιά μας το ήξερε και η επιστήμη μόλις επιβεβαίωσε πως η ρίζα αυτού του φυτού είναι πιο αποτελεσματική από την χημειοθεραπεία;

Είναι αλήθεια πως σύμφωνα με επιστήμονες, η ρίζα της πικραλίδας λειτουργεί καλύτερα από τη χημειοθεραπεία;

Στο pentapostagma.gr πρόσφατα και στο xorisorianews.grhipieteepee.grbioathens.com κτλ, διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Οι ανεκδοτικές αναφορές για την αντικαρκινική δράση της πικραλίδας αλλιώς γνωστής ως ταραξάκο (ως συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις θαυματουργών θεραπειών), μας έρχονται από το εξωτερικό και στερούνται βάσης.

Σύμφωνα με το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, αν και εργαστηριακές έρευνες έδειξαν υποσχόμενα αποτελέσματα εναντίον του καρκίνου, κλινικές μελέτες δεν κατάφεραν να αναπαράγουν τα ίδια αποτελέσματα σε ασθενείς. Σε περιπτώσεις μάλιστα που η μορφή του καρκίνου είναι ευαίσθητη σε ορμονολογικές μεταβολές, η πικραλίδα μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.

O ισχυρισμός πως η πικραλίδα μπορεί να σκοτώσει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή, μας έρχεται από το εξωτερικό και κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2013, με τακτικές αναδημοσιεύσεις. Οι φήμες βασίζονται σε έρευνες από το Πανεπιστήμιο Windsor του Καναδά που απέκτησαν δημοσιότητα το 2012. Οι γιατροί τόνισαν ωστόσο πως παρά το γεγονός πως η πικραλίδα έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα, επρόκειτο για ισχυρά εκχυλίσματα και όχι ουσίες που μπορεί να λάβει κάποιος πίνοντας το αφέψημα του φυτού. Σε κάθε περίπτωση, οι δοκιμές αφορούσαν καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο και όχι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.

Όσον αφορά την υπόθεση του ασθενή John Di Carlo, σε δημοσίευμα του cbc.ca από το 2012, διαβάζουμε πως σώθηκε από το καρκίνο, πίνοντας τσάι πικραλίδας. Το άρθρο αναφέρει επίσης πως οι Καναδοί ερευνητές που ερευνούν τις αντικαρκινικές ιδιότητες της πικραλίδας, έλαβαν ένα σεβαστό ποσό για να συνεχίσουν την έρευνα και  να αρχίσουν δοκιμές. Οι ίδιοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Windsor, δήλωσαν το περασμένο Δεκέμβριο πως η πρώτη κλινική δοκιμή σε 30 ανθρώπους απέχει τουλάχιστον ένα χρόνο από την ολοκλήρωσή της και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους διότι τα μέχρι τότε ευρήματά τους, έχουν παρερμηνευτεί και διογκωθεί από πολλά ΜΜΕ.

Σε άρθρο του 2015, πάλι από το cbc.ca, διαβάζουμε πως οι δοκιμές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και παραπέμπονται στο προσεχές μέλλον. Για την ιστορία, ο John Di Carlo, απεβίωσε το 2015 σε ηλικία 75 ετών, τρία χρόνια μετά τη «θαυματουργή» θεραπεία του.

Αν και έχουν γίνει αρκετές έρευνες με υποσχόμενα αποτελέσματα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη μελέτη που να αποδεικνύει οριστικά πως η πικραλίδα είναι αποτελεσματικό αντικαρκινικό φάρμακο για τους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι ανυπόστατα άρθρα που διαβάσατε στο διαδίκτυο.

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου 2017 και αναδημοσιεύεται επικαιροποιημένο.