Κρίμα που το ρωσικό πρακτορείο Sputnik δεν μας διαβάζει διαφορετικά δεν θα έγραφε ανοησίες

Χθες αναφερθήκαμε στο συνομωσιολογικό ισχυρισμό πολλών ιστοσελίδων σε εξωτερικό και Ελλάδα, αναφορικά με την υποτιθέμενη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου από το Ισραήλ, κατά ιρανικού στόχου στα εδάφη της Συρίας. Δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε με τίποτα όμως, πως το ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο πρακτορείο Spurnik και συγκεκριμένα η αραβόφωνη έκδοσή του, θα αναπαρήγαγαν το ψευδή ισχυρισμό.

Στην ιστοσελίδα του αραβόφωνου Sputnik, διαβάζουμε (μεταφρασμένο μέσω Google Translate):

Όπως μπορούμε να δούμε, το Sputnik επικαλείται το “Euro News Wire” που δεν είναι άλλο από το συνομωσιολογικό και παντελώς αναξιόπιστο yournewswire.com.

To yournewswire.com δημιουργήθηκε από τον Adl-Tabatabai, ένα πρώην webmaster στο Davidicke.com που τώρα είναι σε διαμάχη με τον David icke (πρώην τερματοφύλακας και από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες συνωμοσιολόγους που δημιούργησε την θεωρία που λέει ότι την ανθρωπότητα την κυβερνά μια υβριδική φυλή εξωγήινων ερπετοειδών από τον αστερισμό του Δράκοντα, που μεταμφιέζονται σε ανθρώπους). Πολλά άρθρα του yournewswire.com έχουν φτάσει και στη χώρα μας και τα έχουμε καταρρίψει εδώ και εδώ.

Ο ισχυρισμός είχε ήδη καταρριφθεί από το Snopes και τον διαψεύσαμε και εμείς πιο αναλυτικά μέσω της Πτήσης & Διάστημα.

Πρόκειται για μια «είδηση» που έπαιξε αρκετά στο εξωτερικό (και λιγότερο στην Ελλάδα), σύμφωνα με την οποία, το Ισραήλ χτύπησε ιρανικές εγκαταστάσεις στα εδάφη της Συρίας με πυρηνικό όπλο. Εξυπακούεται πως ο ισχυρισμός είναι αστείος.
Μπορεί η φήμη να ξεκίνησε από «αφυπνισμένες» και συνομωσιολογικές ιστοσελίδες του εξωτερικού (πχ δείτε εδώ και εδώ και αρχική πηγή του ισχυρισμού εδώ), ωστόσο έγινε viral μέσω κοινωνικών δικτύων και Youtube.

Τα ανωτέρω βίντεο απεικονίζουν τη «πυρηνική έκρηξη» που υποτίθεται πως έλαβε χώρα στη Συρία και το γεγονός πως περίπου εκείνη την ώρα καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 2,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αποτελεί «απόδειξη» για τον ισχυρισμό. Είναι βέβαια σίγουρο δια γυμνού οφθαλμού, πως εάν η έκρηξη ήταν πυρηνική, ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο θα είχε το λιγότερο τυφλωθεί, παρά το γεγονός πως βρισκόταν 5 χιλιόμετρα μακριά.
Είναι γνωστό πως τη νύχτα της 29ης Απριλίου, σημειώθηκε επίθεση κατά στόχου στη Συρία (Brigade 47) που είναι αποθήκες αντιαεροπορικών βλημάτων. Χθές μάλιστα, κυκλοφόρησαν δορυφορικές εικόνες που απεικονίζουν τους στόχους που χτυπήθηκαν.
Εάν είχε χρησιμοποιηθεί πυρηνικό όπλο, κανένα από τα παρακείμενα κτίρια δεν θα σωζόταν, ενώ η πόλη της Χάμα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, θα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.
Οι εκρήξεις όπως φωτογραφήθηκαν από τη Χάμα
Από την επίθεση, πέρα από καταστροφές κτιρίων, αναφέρθηκαν και 26 θάνατοι Ιρανών στρατιωτών, κάτι που η Τεχεράνη έσπευσε να διαψεύσει.

Θα θέλαμε να ζητήσουμε (φιλικά) από το πρακτορείο Sputnik, να μας διαβάζει που και που για να αποφεύγει “κακοτοπιές.”