Το Ισραήλ ΔΕΝ χτύπησε με πυρηνική βόμβα ιρανικές θέσεις στη Συρία

You are currently viewing Το Ισραήλ ΔΕΝ χτύπησε με πυρηνική βόμβα ιρανικές θέσεις στη Συρία

Είναι αλήθεια πως πριν λίγες ημέρες το Ισραήλ βομβάρδισε ιρανικές θέσεις στη Συρία με τη χρήση πυρηνικού όπλου;

Στο triklopodia.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, newsalamina.net, oparlapipas.gr και corfiatiko.blogspot.gr (αρχική πηγή), διαβάζουμε:

Τι έχει συμβεί;

Στη Πτήση & Διάστημα διαβάζουμε:

Πρόκειται για μια «είδηση» που έπαιξε αρκετά στο εξωτερικό (και λιγότερο στην Ελλάδα), σύμφωνα με την οποία, το Ισραήλ χτύπησε ιρανικές εγκαταστάσεις στα εδάφη της Συρίας με πυρηνικό όπλο. Εξυπακούεται πως ο ισχυρισμός είναι αστείος.
Μπορεί η φήμη να ξεκίνησε από «αφυπνισμένες» και συνομωσιολογικές ιστοσελίδες του εξωτερικού (πχ δείτε εδώ και εδώ και αρχική πηγή του ισχυρισμού εδώ), ωστόσο έγινε viral μέσω κοινωνικών δικτύων και Youtube.

https://twitter.com/AdamMilstein/status/990836042092576769

 

Τα ανωτέρω βίντεο απεικονίζουν τη «πυρηνική έκρηξη» που υποτίθεται πως έλαβε χώρα στη Συρία και το γεγονός πως περίπου εκείνη την ώρα καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 2,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αποτελεί «απόδειξη» για τον ισχυρισμό. Είναι βέβαια σίγουρο δια γυμνού οφθαλμού, πως εάν η έκρηξη ήταν πυρηνική, ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο θα είχε το λιγότερο τυφλωθεί, παρά το γεγονός πως βρισκόταν 5 χιλιόμετρα μακριά.
Είναι γνωστό πως τη νύχτα της 29ης Απριλίου, σημειώθηκε επίθεση κατά στόχου στη Συρία (Brigade 47) που είναι αποθήκες αντιαεροπορικών βλημάτων. Χθές μάλιστα, κυκλοφόρησαν δορυφορικές εικόνες που απεικονίζουν τους στόχους που χτυπήθηκαν.
Εάν είχε χρησιμοποιηθεί πυρηνικό όπλο, κανένα από τα παρακείμενα κτίρια δεν θα σωζόταν, ενώ η πόλη της Χάμα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, θα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.
Οι εκρήξεις όπως φωτογραφήθηκαν από τη Χάμα
Από την επίθεση, πέρα από καταστροφές κτιρίων, αναφέρθηκαν και 26 θάνατοι Ιρανών στρατιωτών, κάτι που η Τεχεράνη έσπευσε να διαψεύσει.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως οι ισχυρισμοί περί ισραηλινού πυρηνικού πλήγματος στη Συρία είναι ανυπόστατοι και αναπαράγονται για λόγους clickbait.