Απέστειλε η Κούβα στη Συρία τεράστια ιατροφαρμακευτική βοήθεια τη στιγμή που άλλες χώρες τη βομβαρδίζουν;

Επικαιροποίηση άρθρου

Όπως αναφέρουμε στο αρχικό ποστ (δείτε παρακάτω), η είδηση που κάνει το γύρο των social media σε Ελλάδα και εξωτερικό και υποστηρίζει πως η Κούβα απέστειλε στη Συρία 2.000 γιατρούς, 1.680 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, 35 ιατρικά εργαστήρια, 2 τόνους φάρμακα και 25.000 εμβόλια. Κατόπιν νεότερης έρευνας, ο ισχυρισμός δεν είναι “Υπερβολή“, αλλά “Ψευδής.”

Η αρχική πηγή της είδησης, ήταν άρθρο στην ιστοσελίδα regeneracion.mx με ημερομηνία 17 Απριλίου (μια ημέρα πριν το θέμα γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα), που με τη σειρά του επικαλείται δημοσίευμα του Hispan TV. Αναζητώντας την είδηση στο αρχείο του Hispan TV, διαπιστώσαμε πως η μεταφορά των 2 τόνων ιατροφαρμακευτικού υλικού, έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 2016 (τα δημοσιεύματα των regeneracion.mx και Hispan TV είναι σχεδόν ολόιδια).

Επιπλέον, η εικόνα που συνοδεύει τους περισσότερους ισχυρισμούς, κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2014 και δεν έχει καμία σχέση με μεταφορά Κουβανών γιατρών στη Συρία.

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως ο ισχυρισμός πως η Κούβα έστειλε χιλιάδες γιατρούς και νοσοκόμους, καθώς και μεγάλο φορτίο φαρμάκων στη Συρία μετά τη συμμαχική πυραυλική επίθεση της 14ης Απριλίου, είναι καθόλα ψευδής.

Αρχικό ποστ

Πρόκειται για μια είδηση που κάνει το γύρο των social media σε Ελλάδα και εξωτερικό και υποστηρίζει πως η Κούβα απέστειλε στη Συρία 2.000 γιατρούς, 1.680 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, 35 ιατρικά εργαστήρια, 2 τόνους φάρμακα και 25.000 εμβόλια. Είναι αλήθεια;

Πιθανή αρχική πηγή του ισχυρισμού, είναι το παρακάτω tweet με ημερομηνία 18 Απριλίου.

Τι ισχύει;

Όπως βλέπουμε ο ισχυρισμός ξεκίνησε από το εξωτερικό και έγινε viral μέσω χιλιάδων κοινοποιήσεων στο Facebook και το Twitter.

Για να διασταυρώσουμε την είδηση, ψάξαμε στο αρχείο του SANA (επίσημο κρατικό πρακτορείο της Συρίας), χωρίς να βρούμε κάποιο σχετικό αποτέλεσμα. Σε ανάλογη αναζήτηση στο Cuban News Agency, επίσης δε βρέθηκε κάποια αναφορά.

Η μόνο σχετική αλλά κατά πολύ διαφοροποιημένη είδηση, είναι αυτή που βρήκαμε στο Cubita Now, με ημερομηνία 18 Απριλίου (την ίδια ημέρα που ξεκίνησαν τα σχετικά ποστ στα κοινωνικά δίκτυα) στο οποίο αναφέρεται πως η Κούβα απέστειλε 2 τόνους φαρμάκων και εμβολίων στη Συρία. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για αποστολή ιατρικού προσωπικού.

Είναι γνωστό από παλαιότερα πως η Κούβα έχει ξαναστείλει ιατρικές προμήθειες στη Συρία, στα πλαίσια διευθέτησης χρεών της Αβάνας προς τη Δαμασκό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αποστολή εμβολίων αξίας 1.000.000 δολαρίων στα πλαίσια συμφωνίας για το χρέος της Συρίας το Δεκέμβριο του 2016.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως η Κούβα απέστειλε “μόνο” δυο τόνους φαρμάκων στη Συρία (ενδεχομένως στα πλαίσια εξόφλησης παλαιότερων χρεών) και όχι χιλιάδες άτομα ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού και εργαστήρια. Για αυτούς τους λόγους, οι σχετικοί ισχυρισμοί που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα και έχουν γίνει viral, κρίνονται ως υπερβολικοί.

One thought on “Απέστειλε η Κούβα στη Συρία τεράστια ιατροφαρμακευτική βοήθεια τη στιγμή που άλλες χώρες τη βομβαρδίζουν;

Comments are closed.