Εντοπίστηκε αποκεφαλιστής του ISIS στη Μυτιλήνη;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες και συνοδεύονται από σχετικές φωτογραφίες, ένας μαχητής του ISIS που παλιότερα είχε φωτογραφηθεί κρατώντας ένα κομμένο κεφάλι, εντοπίστηκε στη Μυτιλήνη.

Οι εικόνες έχουν επεξεργαστεί για ευνόητους λόγους.

Στο makeleio.gr, policevoice.grepixirimatias.gr (με ερωτηματικό) κτλ, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Πηγή των ισχυρισμών των άρθρων είναι πιθανότατα μια δημοσίευση σε προφίλ του Facebook, που ωστόσο πλέον δεν υπάρχει ή δεν είναι κοινοποιημένη δημόσια.

Πολύ πριν η συγκεκριμένη είδηση φτάσει στην Ελλάδα, έκανε το γύρο της στο διαδίκτυο μέσω δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα πριν τρία χρόνια και έκτοτε αναδημοσιεύεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, δημοσίευμα σε φινλανδική και ακόμη ένα σε ισπανική ιστοσελίδα, με ημερομηνίες 13/11/2015 και 17/11/15 αντίστοιχα, όπου το ίδιο άτομο (που ονομάζεται Ammar Al-Ziadi) φέρεται να μετανάστευσε στη σκανδιναβική χώρα, έπειτα από τα εγκλήματα που διέπραξε στο Ιράκ.

Οι εικόνες βαρβαρότητας που συνοδεύουν τον Ammar Al-Ziadi, προήλθαν από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, που πλέον έχει κατέβει.

Η επίμαχη φωτογραφία που υποτίθεται απεικονίζει τον “αποκεφαλιστή” Ammar Al-Ziadi (επίσης γνωστός με το όνομα Jebbar Salman Ammar) στη Μυτιλήνη, είναι στη πραγματικότητα τραβηγμένη σε σταθμό τραίνου στην Αυστρία στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ σύμφωνα με την gaceta.es, το ροζ βραχιόλι στο αριστερό του χέρι, προέρχεται από κέντρο καταγραφής προσφύγων στην Ουγγαρία. Η επιγραφή “fahrkarten” (μτφ: εισιτήριο) σε αυτόματο μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων στη δεξιά μεριά της εικόνας, καθώς και ο γύρω χώρος, φανερώνουν πως βρίσκεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Wien Westbahnhof της Βιέννης.

Σταθμός Wien Westbahnhof, Βιέννη – Πηγή: Wikipedia

Ο Al-Ziadi πέρασε και από τη Τουρκία όπως προκύπτει από τη παρακάτω φωτογραφία.

Σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα, ο Ammar Al-Ziadi εντοπίστηκε από τις φινλανδικές αρχές και οδηγήθηκε στο δικαστήριο το οποίο του επέβαλε ποινή 16 μηνών για έγκλημα πολέμου με αναστολή. Σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι σιίτης μουσουλμάνος και όχι σουνίτης, όπως είναι οι οπαδοί τους ISIS, γεγονός που σημαίνει πως δεν άνηκε στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, αλλά σε ιρακινή παραστρατιωτική οργάνωση, όπως προκύπτει από τη στολή που έφερε.

Συμπεράσματα

Ο εικονιζόμενος άνδρας που κρατά κομμένο κεφάλι ονομάζεται Ammar Al-Ziadi και ουδέποτε άνηκε στους “τζιχαντιστές”, αλλά σε ιρακινή παραστρατιωτική ομάδα που μαχόταν κατά του ISIS. Η πορεία του μετά το Ιράκ ήταν Τουρκία – Ουγγαρία – Αυστρία – Φινλανδία, όπου και συνελήφθη. Από τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν προκύπτει ότι έχει περάσει ποτέ από την Ελλάδα. Η επίμαχη εικόνα του “αποκεφαλιστή” από τη Μυτιλήνη, προέρχεται στη πραγματικότητα από σταθμό τρένου στη Βιέννη και τραβήχτηκε το 2015. Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “επαγγελματίες φονιάδες έφτασαν στη χώρα μας“, καταρρίπτεται.