Είναι αλήθεια πως πολεμικά σκάφη και πλοία της ακτοφυλακής της Τουρκίας επιχειρούν αποκλεισμό των Ιμίων;

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα πως η Άγκυρα επιχειρεί να “περικυκλώσει” τα Ίμια με πολεμικά πλοία και σκάφη της Ακτοφυλακής.

Στο pentapostagma.gr, kranosgr.blogspot.gr, makeleio.gr κτλ, διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Από εχθές είναι γνωστή η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο στα πλαίσια διεξαγωγής της άσκησης EFES 2018, ενώ κάποια άλλα τουρκικά δημοσιεύματα, ανέφεραν μεταφορά μεγάλου μέρους του Τουρκικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέρος του στόλου που θα πάρει μέρος στην άσκηση EFES 2018, φέρεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αλικαρνασσό, δηλαδή σχετικά κοντά στα Ίμια, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως “περικύκλωσαν τα Ίμια.” Η άσκηση ωστόσο θα διεξαχθεί περιμετρικά της χερσονήσου Τσεσμέ, δηλαδή απέναντι από τη Χίο από 30/04/2018 έως και τις 10/05/2018.

Πηγή χάρτη cnn.gr

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για τωρινό αποκλεισμό των Ιμίων από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και ακτοφυλακής, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκύπτει από πουθενά. Η μοναδική εξακριβωμένη είδηση σχετικά με τα Ίμια, είναι η δήλωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών προς την ΕΕ πως οι δυο νησίδες αποτελούν τουρκικό έδαφος.

Πιθανή αρχική πηγή του ισχυρισμού, όπως διαβάζουμε σε κινδυνολογικό άρθρο του newsbomb.gr με τίτλο “Καταιγιστικές εξελίξεις: Τουρκικές ναυτικές δυνάμεις γύρω από τα Ίμια“, ίσως είναι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον ΑΝΤ1, πως “…γύρω από τα Ίμια έχουν συγκεντρωθεί πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων με ταχύπλοα.”

Αναζητώντας τη δραστηριότητα του τουρκικού λιμενικού (ακτοφυλακή) γύρω από τα Ίμια αυτή τη στιγμή, διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει κανένα σκάφος πέριξ του σημείου. Τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας δεν δίνουν θέση μέσω συστήματος AIS για να καταγραφούν από το Marine Traffic όπως τα πλοία της ακτοφυλακής, τα οποία σε ανάλογες περιπτώσεις “περικύκλωσης” των Ιμίων στο παρελθόν, φρόντιζαν να κρατούν φανερή τη θέση τους.

Δεν υπάρχει επίσης καμία αναφορά σε αγγλόφωνα τουρκικά και μη ΜΜΕ σχετικά με οποιαδήποτε ναυτική δραστηριότητα στα Ίμια.

Συμπέρασμα

Οι φήμες που διακινήθηκαν μέσα από μια σειρά άρθρων περί “περικύκλωσης των Ιμίων από σκάφη του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής”, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τις διαθέσιμες πληροφορίες. Η μοναδική κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο, έχει να κάνει με μετακινήσεις πλοίων στα πλαίσια της άσκησης EFES 2018 που ξεκινά σε λίγες ημέρες.