Μια “καραμπινάτη” υπόθεση fake news για τα τεκταινόμενα στη Συρία

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν αρκετά άρθρα που διηγούνται ιστορίες ηρωισμού και αυτοθυσίας πιλότων της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας. Όλες αυτές οι ιστορίες, αν και αναπαράχθηκαν εκτενώς μέσω social media και ιστοσελίδων, έχουν μια και μοναδική πηγή προέλευσης.

Θα εξετάσουμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα άρθρων. Το πρώτο ισχυρίζεται πως “Σύριος πιλότος φόρτωσε Mig-29 με 10 τόνους εκρηκτικά και ρουκέτες – Δηλώνει έτοιμος να «κόψει» στα δύο το αεροπλανοφόρο USS Harry S.Truman” και το είδαμε στο pentapostagma.gr, freepen.grnewsnea.com, volcanotimes.com κτλ.

H δεύτερη ιστορία κυκλοφορεί με το τίτλο “Σύριος πιλότος αυτοκτόνησε με περίστροφο στη Χομς γιατί τον απέτρεψαν ν΄απογειώσει το MiG-31 του κατά των γαλλικών,βρετανικών αεροσκαφών” και το είδαμε στο stoxos.grkatohika.gr, triklopodia.gr κτλ

 

Τι συμβαίνει; 

Όσο και αν ψάξαμε σε διεθνή δημοσιεύματα, ακόμη και από αναξιόπιστες ιστοσελίδες, δεν βρήκαμε τη παραμικρή αναφορά στα παραπάνω περιστατικά. Tα άρθρα μοιάζουν να είναι βγαλμένα από τη μηχανή προπαγάνδας του καθεστώτος Άσαντ, ωστόσο σχετικές αναζητήσεις στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας για νέα σχετικά με αεροσκάφος Mig-29 (πρώτη περίπτωση) και Mig-31 (δεύτερη περίπτωση), δεν μας έδωσα κανένα σχετικό αποτέλεσμα για δυο ειδήσεις που προφανώς θα μεταδίδονταν από το SANA. Η Συριακή Αεροπορία διαθέτει περί τα 20 Mig-29 και προσπάθησε να αποκτήσει 6 Mig-31 (τα οποία τελικά δεν παραδόθηκαν έπειτα από ισραηλινες πιέσεις προς τη Ρωσία και το συμβόλαιο ακυρώθηκε το 2009), οπότε είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές καμικάζι. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, έχει συρρικνωθεί στα μόλις 45 αεροσκάφη μετά από τόσα χρόνια επιχειρήσεων και απωλειών.

Οι εικόνες

Η εικόνα που συνοδεύει την ιστορία του πιλότου που ονειρεύεται να γίνει καμικάζι, προέρχεται από δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik του 2015 και απεικονίζει πιλότο μαχητικού Mig-21 (και όχι Mig-29).

Η εικόνα της δεύτερης είδησης, υποτίθεται πως απεικονίζει ένα Σύριο πιλότο (αφήνοντας ίσως να εννοηθεί πως είναι ο επίδοξος “αυτόχειρας”), αλλά στη πραγματικότητα η φωτογραφία απεικονίζει Ισραηλινό πιλότο που φορά συριακή στολή, στα πλαίσια γυμνασίων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ το 2010.

Προέλευση

Και οι δυο “ειδήσεις”, προέρχονται από την ιστοσελίδα dimpernews.gr (δείτε εδώ και εδώ) και δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά σε ξένη ιστοσελίδα (πλην ενός αγγλόφωνου δημοσιεύματος πάλι από το dimpernews.gr) όπως δεν υπάρχει και αναφορά σε πηγή. Η ιστοσελίδα είναι “ανώνυμη” όπως και τα άρθρα που φιλοξενούνται σε αυτή και πραγματεύονται κυρίως θέματα γύρω από τη Συρία.

Συμπεράσματα

Τόσο η “είδηση” για τον πιλότο “καμικάζι” όσο και αυτή για τον πιλότο αυτόχειρα, προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από μια ιστοσελίδα που δεν δίνει καμία πηγή για αυτές. Οι εικόνες είναι εντελώς άσχετες με το περιεχόμενο, ενώ η μη ύπαρξη αεροσκαφών Mig-31, δίνει ακόμη ένα πλήγμα στον ισχυρισμό. Η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι προϊόντα φαντασίας.