Βυζαντινοί γνώριζαν για την Αμερική πριν από τον Κολόμβο;

Είναι αλήθεια πως μέσα στο δάσος Cockaponset στα νότια της πολιτείας Connnectikut των Η.Π.Α βρίσκεται η αρχαιότερη Χριστιανική Εκκλησία της Αμερικής, ηλικίας 1.500 ετών, αριστοτεχνικά σκαλισμένη από πέτρα;

Στο pronews.gr πρόσφατα και στο newsbomb.gr, fatsimare.gr κτλ παλιότερα, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Ο ισχυρισμός πως οι Βυζαντινοί ανακάλυψαν την Αμερική πριν 1.500 χρόνια, πιθανότατα πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 2012. Προέρχεται από παλαιότερο άρθρο στο περιοδικό Ancient American, και σύμφωνα με το συντάκτη John Gallager, μέσα στο δάσος Cockaponset της πολιτείας Connnectikut, βρέθηκαν επιγραφές αποδεικνύουν την ύπαρξη χριστιανικού ναού που χτίστηκε από Βυζαντινούς.

Connecticut’s 5th Century Church

Το πιο ισχυρό “ντοκουμέντο” της ανακάλυψης, είναι σκαλίσματα με το μονόγραμμα του Χριστού και της Παναγίας μερικά από τα οποία έχουν σχήμα ψαριού με γράμματα ΙΧΘΥΣ(Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ).

Όπως βλέπουμε, με αρκετή φαντασία, ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει κάποιους γνωστούς συμβολισμούς. Αν όμως αποκόψουμε τα σύμβολα από το υπόλοιπο σχέδιο, πρακτικά δεν διακρίνουμε σχεδόν τίποτα.

Ο κατά τα άλλα άγνωστος συντάκτης, δεν παραθέτει φωτογραφίες των επιγραφών ή άλλα ντοκουμέντα που να ενισχύουν τον ισχυρισμό του. Το περιοδικό στο οποίο δημοσιεύτηκε το άρθρο, “ειδικεύεται” στη ψευδοϊστορία και υποστηρίζει πως οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής, προέρχονταν από την Αρχαία Αίγυπτο, Κίνα, Ελλάδα κτλ. ακόμη και Λεμούριοι και Άτλαντες.

Για να κατανοήσουμε την αξιοπιστία του περιοδικού, πρέπει να ανατρέξουμε σε παλαιότερα τεύχη του όπου θα βρούμε άρθρα που υποστηρίζουν πως ο Χριστός πήγε στην Αμερική, ή πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στο Illinois…

 

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως ο ισχυρισμός πως ανακαλύφθηκε βυζαντινός ναός ηλικίας 1.500 ετών στις ΗΠΑ, βασίζεται αποκλειστικά στα ευφάνταστα γραφόμενα ενός συνωμοσιολογικού εντύπου και δεν υποστηρίζεται από αρχαιολογικά ευρήματα. Όσον αφορά τα ελληνικά δημοσιεύματα, πρόκειται για μια ιστορία που ανακυκλώνεται από το 2012, για λόγους κλικοθηρίας.