Φρικτός θάνατος για 27χρονη γυναίκα στη Ρωσία που την ταρίχευσαν ζωντανή;

Η ιστορία που κάνει το γύρο των ελληνικών ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες κάνει λόγο για μια νεαρή Ρωσίδα που βρήκε φρικτό θάνατο, διότι της χορηγήθηκε κατά λάθος διάλυμα φορμόλης που χρησιμοποιείται για να παρεμποδίζει την αποσύνθεση των πτωμάτων.

Στο newsbomb.gr, in.gr, protothema.gr, lifo.gr, iefimerida.gr, newsbeast.gr και πολλά ακόμη διαβάζουμε:

Τι συνέβη;

Η ιστορία της 27χρονης Ekaterina Fedyaeva, έλαβε δημοσιότητα μέσα από άρθρα σκανδαλοθηρικών εφημερίδων όπως η Daily Mail, το οποία αποτέλεσαν πηγή των ελληνικών δημοσιευμάτων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η νεαρή Ρωσίδα φέρεται να έλαβε κατά λάθος ορό φορμαλίνης, δηλαδή υδατικού διαλύματος τής φορμαλδεΰδης που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, τη βυρσοδεψία κτλ, αντί για φυσιολογικό ορό, στα πλαίσια εγχείρησης για την αφαίρεση κυστών από τις ωοθήκες της.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το επίσημο ρωσικό πρακτορείο TASS, δεν χορηγήθηκε φορμαλίνη μέσω ορού (ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο), αλλά ένα μέλος του ιατρικού προσωπικού, από λάθος επιχείρησε να καθαρίσει τη χειρουργημένη κοιλότητα στη κοιλιακή χώρα της ασθενούς με φορμαλίνη αντί φυσιολογικού ορού. Αφού το λάθος έγινε αντιληπτό, η γυναίκα μεταφέρθηκε σε περιφερειακό νοσοκομείο στο Ulyanovsk και κατόπιν στο ιατρικό κέντρο FMBA.

H φορμαλίνη (περιεκτικότητα φορμαλδεΰδης έως περίπου 40%) χρησιμοποιείται για απολύμανση (κυρίως χειρουργικών εργαλείων) και ως συντηρητικό ιστών που προορίζονται για μελέτη στο μικροσκόπιο. Δεν χρησιμοποιείται ως διάλυμα ταρίχευσης.

H φορμαλδεΰδη (σε ποσοστό 2-3% στα διαλύματα ταρίχευσης και όχι 40% όπως η φορμαλίνη) είναι ένα από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη ταρίχευση, αλλά πριν από αυτό, το πτώμα θα πρέπει να έχει στραγγιστεί από αίμα, πριν χορηγηθεί ενδοφλεβίως το διάλυμα (συνήθως μέσω της αρτηρίας στη καρωτίδα). Τα άλλα δύο συνηθέστερα χημικά, είναι η γλουταραλδεΰδη και η μεθανόλη. Για να επιτευχθεί ο ίδιος σκοπός σε σημεία που τα υγρά της ταρίχευσης δεν μπορούν να φτάσουν μέσω των αρτηριών και ειδικότερα στη κοιλιακή χώρα και το θώρακα, η χορήγησή τους γίνεται απευθείας με σύριγγα. Όλα τα ανωτέρω έχουν ως βασικό σκοπό τη διατήρηση του πτώματος, εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν σήψη.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως οι ισχυρισμοί πως μια γυναίκα ταριχεύθηκε ζωντανή, δεν ισχύουν διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια υλικά και μέθοδοι όπως χρησιμοποιούνται στις ταριχεύσεις. Ο θάνατός της προκλήθηκε από επαφή με το ισχυρό τοξικό διάλυμα φορμαλίνης και όχι από χορήγηση φορμαλδεΰδης.