Μια θεωρία συνωμοσίας για το 2023 που “προσυπογράφει” ακόμη και ο Ερντογάν

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε πληθώρα μύθων περί “ξανθού γένους”, προφητειών για ανακατάληψη της Πόλης κτλ, αλλά και οι Τούρκοι δεν πάνε πίσω. Μια από τις πιο διάσημες θεωρίες συνωμοσίας στη γείτονα χώρα, θέλει το 2023 να είναι έτος κοσμογονικών αλλαγών.

Η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία ιδρύθηκε σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Υπογράφηκε από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών (την οποία κατάργησε) συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη).

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους στη Τουρκία, αναφέρει πως υπάρχουν μυστικά άρθρα στη Συνθήκη της Λωζάννης και ο Ισμέτ Πασάς που ήταν ο αντιπρόσωπος του Ατατούρκ στις διεργασίες, δεσμεύτηκε προς τη Δύση να “εθίσει” τη νεολαία της χώρας του στο ποδόσφαιρο, προκειμένου να τους απομακρύνει από πνευματικές αναζητήσεις. Υποσχέθηκε επίσης να αρχίσουν προσλήψεις γυναικών στο δημόσιο τομέα, με σκοπό να χαλαρώσουν τα ήθη τους. Τέλος, στα πλαίσια των ανωτέρω μύθων, η Συνθήκη λήγει μετά από 100 χρόνια και το 2023, θα είναι έτος κοσμογονικών αλλαγών.

Ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει “φλερτάρει” με το συγκεκριμένο μύθο. Το Νοέμβριο του 2016 είχε δηλώσει: “Χαιρετίζουμε τις επιτυχίες της Λωζαννης, αλλά η Λωζάννη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιερό κείμενο. Φυσικά θα το συζητήσουμε. Ατενίζοντας το 2023, γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να δυσαρεστήσει πολλά συμφέροντα, αλλά θα προχωρήσουμε.” Προφανώς η αναφορά του Τούρκου Προέδρου στο 2023, αφορά τα 100 χρόνια της Συνθήκης και είναι μια κεκαλυμμένη αναφορά στο μύθο περί μυστικών άρθρων που προβλέπουν αναθεώρησή της. Όλα αυτά βέβαια, είναι για εσωτερική κατανάλωση και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα ανάλογες λαϊκίστικες αναφορές που έχουμε ακούσει από χείλη Ελλήνων πολιτικών και ανήκουν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ερντογάν αυτοπαρουσιάζεται ως ο επικεφαλής του Σουνιτικού Ισλάμ στο σύνολό του και ευελπιστεί να αποκαταστήσει τη κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εφόσον λοιπόν ακόμη και ο Ερντογάν “πλασάρει” αλυτρωτικούς μύθους, είναι λογικό να υπάρχουν εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) αναφορές για αναθεώρηση της Συνθήκης το 2023, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα και σε ιστοσελίδες και μπλογκ της κακιάς ώρας (αλλά με μεγάλη αναγνωσιμότητα).

Στη πραγματικότητα ωστόσο, δεν υπάρχουν ούτε κρυφά, ούτε φανερά άρθρα στη Συνθήκη της Λωζάννης (στα ελληνικά εδώ) που να προβλέπουν ότι λήγει μετά από 100 χρόνια (2023) και μπορεί να αναθεωρηθεί. Δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι που έχουν στοιχειώδη επαφή με τη πραγματικότητα.

Για την ιστορία, η Συνθήκη της Λωζάννης καθόρισε τα κάτωθι (όσον αφορά την Ελλάδα):

  • Παραχώρηση της Ανατολικής Θράκης, της Σμύρνης και των νήσων Ίμβρου και Τενέδου  στη Τουρκία
  • Πολεμικές αποζημιώσεις της Ελλάδας προς τη Τουρκία που έλλειψη χρημάτων, εξοφλήθηκαν με τη παραχώρηση του Κάραγατς στη Θράκη
  • Παραχώρηση Δωδεκανήσων στην Ιταλία
  • Ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και πρόβλεψη προστασίας των μειονοτήτων

Θα μπορούσαμε λοιπόν να παραλληλίσουμε το τουρκικό μύθο περί κοσμογονικών αλλαγών το 2023, με τους δικούς μας μύθους για επέμβαση του “ξανθού γένους” που για κάποιο ανεξήγητο λόγο, θα πολεμήσουν για να καταλάβουν τη Κωνσταντινούπολη και κατόπιν θα μας τη παραχωρήσουν επειδή… μας αγαπάνε.