Ποιο είναι το φυτό που (ΔΕΝ) μπόρεσε να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα σε 16 ώρες και (ΔΕΝ) μας το κρύβουν;

Είναι αλήθεια ότι μας κρύβουν το φυτό που μπόρεσε να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα σε 16 ώρες;

Στο tromaktiko.blogspot.gr, nataleme.gr και xorisorianews.gr πρόσφατα και newsone.gr, bioathens.gr και δεκάδες άλλα παλιότερα, διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Στο άρθρο διαβάζουμε πως το φυτό Αρτεμισία (Artemisia annua), μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο σε 12 ώρες. Πηγή αυτoύ του ισχυρισμού, είναι διάφορες συνωμοσιολογικές-εναλλακτικές-παραϊατρικές ιστοσελίδες του εξωτερικού όπως το yournewswire.com και το Natural News.

 Οι ισχυρισμοί για τη θεραπευτική δράση της αρτεμισίνης κατά του καρκίνου κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια σε Ελλάδα (ένα παράδειγμα εδώ) και εξωτερικό. Η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2004, βρέθηκε να έχει θετικά αποτελέσματα σε δοκιμές επί καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο (το ίδιο έχει διαπιστωθεί με δεκάδες άλλες ουσίες), οδηγώντας πολλά εξ αυτών στην απόπτωση. Επειδή όμως δοκιμές σε ανθρώπους δεν υπάρχουν και παρά τις καλές επιδόσεις στο εργαστήριο, αποτελεί άλμα λογικής να υιοθετήσουμε την άποψη (που το άρθρο αφήνει να εννοηθεί) πως η αρτεμισίνη μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο σε ανθρώπους-ασθενείς. Εξάλλου, πουθενά στο κόσμο δε χρησιμοποιείται ως εγκεκριμένος αντικαρκινικός παράγοντας, ενώ οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, συνιστούν επιφυλακτικότητα και αποφυγή. Συνοψίζοντας, αν και υπάρχουν θετικά στοιχεία στο εργαστήριο, οι δοκιμές σε ανθρώπους απέχουν αρκετά χρόνια σύμφωνα με το Cancer Research UK.

Τέλος, είναι αναληθές πως “μας κρύβουν” το συγκεκριμένο φυτό, διότι υπάρχουν αρκετές πρόσφατες μελέτες πάνω στις αντικαρκινικές του ιδιότητες (πχ δείτε εδώ και εδώ), που έχουν δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το Memorial Sloan Kettering όμως, χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για να καθοριστεί η ύπαρξη ή όχι αντικαρκινικής δράσης της αρτεμισίας σε ανθρώπους καρκινοπαθείς.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως η αρτεμισία, είναι μια από τις εκατοντάδες ουσίες που μελετούνται καθημερινά για την αντικαρκινική τους δράση (η οποία δεν έχει αποδειχτεί σε ανθρώπους με βάση τις έως τώρα έρευνες) και ουδείς “μας τη κρύβει”.