Επιστήμονες ΔΕΝ προειδοποιούν για αστεροειδή που δεν μπορεί να σταματήσει η NASA

You are currently viewing Επιστήμονες ΔΕΝ προειδοποιούν για αστεροειδή που δεν μπορεί να σταματήσει η NASA

Είναι αλήθεια πως μία τρομακτική μελέτη ερευνητών αποκαλύπτει ότι η NASA δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον πλανήτη μας ενάντια σε αστεροειδή που θα πέσει στη ΓΗ το 2135;

Στο newsbomb.gr, pentapostagma.gr, tromaktiko.blogspot.grkefaloniapress.gr κτλ, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Πηγή των ελληνικών δημοσιευμάτων είναι ανυπόστατα άρθρα ξένων σκανδαλοθηρικών ιστοσελίδων, όπως η Daily Star και η The Sun.

Όσον αφορά τον αστεροειδή Bennu (μήκος 500 μέτρα), υπάρχει μια πιθανότητα στις 2,700 να διασταυρώσει τη τροχιά της Γης, στις 21 Σεπτεμβρίου 2135. Σύμφωνα με το space.com όμως, ακόμη και να έπεφτε στη Γη (κάτι εξαιρετικά απίθανο – πιθανότητα μόλις 0.037%), δεν είναι αρκετά μεγάλος για να εξαφανίσει την ανθρωπότητα. Αν και θα μπορούσε σίγουρα να επιφέρει μεγάλη τοπική καταστροφή, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε μέγεθος (1 χιλιόμετρο), για να προκαλέσει καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκριτικά, ο αστεροειδής που θεωρείται ότι εξαφάνισε τους δεινοσαύρους, είχε μήκος 10 χιλιόμετρα.

Ακόμη όμως και αν ξέραμε με σιγουριά πως ο Bennu θα πέσει στη Γη, υπάρχει υπεραρκετός χρόνος για να αντιμετωπιστεί η απειλή. Όπως διαβάζουμε στη Πτήση & Διάστημα, ερευνητές ανακοίνωσαν πρόσφατα το concept για ένα όχημα, το οποίο είναι γνωστό ως Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response (HAMMER) για την αντιμετώπιση διαστημικών απειλών και δημοσίευσαν τη μελέτη τους το περασμένο μήνα στο Acta Astronautica. Κάθε διαστημόπλοιο HAMMER θα ζυγίζει περίπου 8,8 τόνους (8 μετρικούς τόνους). Εάν εντοπιστεί έγκαιρα μια απειλή αστεροειδούς, ένας στόλος οχημάτων θα μπορούσε να αποσταλεί για να συγκρουστεί, με το διαστημικό βράχο, αλλάζοντας την τροχιά του αρκετά ώστε να μην συγκρουστεί με τη Γη.

Σε περίπτωση όμως που είτε λόγο μεγάλου μεγέθους, είτε λόγο μη ύπαρξης αρκετού χρόνου αντίδρασης, η εναλλακτική θα είναι ο εξοπλισμός τους σκάφους με μια πυρηνική βόμβα, για να εξουδετερωθεί, ή τουλάχιστον να μετριαστεί η ζημιά από έναν εισερχόμενο αστεροειδή. Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μελέτης της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας για την καλύτερη κατανόηση των επιλογών της ανθρωπότητας όταν παρουσιαστεί ένα δυνητικά απειλητικό αντικείμενο με κατεύθυνση τη Γη.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το HAMMER, σχεδίασε ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο, ο αστεροειδής Bennu, μήκους 500 μέτρων, κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας. (Υπάρχει μια πιθανότητα στις 2,700 να διασταυρώσει τη τροχιά της Γης, στις 21 Σεπτεμβρίου 2135). Ο Bennu, κινείται με ταχύτητα 100.000 χλμ/ώρα και μια ελεγχόμενη πρόσκρουση του HAMMER σε αυτόν (με ταχύτητα 35.000 χλμ/ώρα), θα απελευθέρωνε ενέργεια ίση με 1,15 γιγατόνους ΤΝΤ, δηλαδή 23 φορές μεγαλύτερη από την έκρηξη της πιο μεγάλης υδρογονοβόμβας που έχει δοκιμαστεί ποτέ (Tsar Bomba). Θα χρειάζονταν περισσότερες από μια προσκρούσεις, ωστόσο αυτές θα ήταν αρκετές να σπρώξουν τον Bennu, ελάχιστα εκτός πορείας και να αστοχήσει.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως έρχεται το τέλος του κόσμου  από αστεροειδή που δεν μπορεί να σταματήσει η NASA, κινδυνολογούν για λόγους clickbait.