Παγκόσμιο ντελίριο στα μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία για την πανεπιστημιακή έρευνα που βάζει τέλος στα αντρικά προβλήματα;

Είναι αλήθεια πως υπάρχει ένα φυτικό σκεύασμα που έχει προκαλέσει ντελίριο στα μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία, επειδή βάζει τέλος στα ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα, χωρίς καμία παρενέργεια;

Στο cyclades24.gr, triklopodia.gr, newsnowgr.com, tvnea.com, evianews.com, vita4you.gr κτλ διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Τα άρθρα-διαφημίσεις, παραπέμπουν σε ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλάει το προϊόν που υπόσχεται λύσεις στα σεξουαλικά προβλήματα ανδρών και γυναικών.

Το “επιμήδιο”, αλλιώς γνωστό και ως horny goat weed, είναι ένα γένος φυτών (και όχι ένα συγκεκριμένο φυτό), που απαντάται κυρίως στη Κίνα και γενικότερα στην Ασία, ενώ κάποια είδη είναι ενδημικά και στη Μεσόγειο.

Τα είδη epimedium grandiflorum και brevicornum, είναι μερικά από εκείνα που χρησιμοποιούνται σε διάφορα σκευάσματα ως ενισχυτικό της σεξουαλικής λίμπιντο, επειδή περιέχει ικαριίνη, που δρα ως αναστολέας της πρωτεΐνης PDE5, που βρίσκεται στους μαλακούς μυϊκούς ιστούς του πέους και μπορεί να εμποδίσει τη στύση. Συγκριτικά, η ουσία sildenafil που είναι το κύριο συστατικό γνωστού φαρμάκου, είναι 80 φορές πιο ισχυρή σε αυτό το ρόλο.

Το 2008, δημοσιεύτηκε η έρευνα του Mario Dell’ Agli, στην οποία εξετάστηκαν 4 διαφορετικά φυτά για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες. Από αυτά, μόνο το epimedium brevicornum, βρέθηκε να δρα ως αναστολέας της PDE5. Τα ευρήματα παρερμηνεύτηκαν ακόμη και από σοβαρές ιστοσελίδες που έκαναν λόγο για το απόλυτο φυσικό φάρμακο κατά της ανικανότητας, αν και επισήμαναν πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί η αξία του. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα του Mario Dell’ Agli ήταν in vitro, δηλαδή στο εργαστήριο και όχι πάνω σε ανθρώπους όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο. Τέλος, η έρευνα του Ιταλού επιστήμονα, αφορούσε το είδος epimedium brevicornum και όχι το (ανύπαρκτο) epimedium macun (υπάρχουν τουλάχιστον 65 διαφορετικά είδη).

Στη πραγματικότητα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη λειτουργία του συγκεκριμένου βοτάνου πάνω στον άνθρωπο, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του άρθρου. Σε μια ανασκόπηση του 2014, ξεκαθαρίζεται πως αν και υπάρχουν θετικές ενδείξεις σε πειράματα πάνω σε ποντικούς, δεν υπάρχουν στοιχεία από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με το McGill Office for Science and Society (OSS), τα φυτά του γένους Epimedium, χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στη παραδοσιακή κινεζική ιατρική και χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας ως αφροδισιακό. Η σύγχρονη επιστήμη όμως, ελλείψει κλινικών δοκιμών, δεν έχει αποφανθεί για την αξία του φυτού. Στα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι αδύνατο να ελεγχθεί το περιεχόμενό τους και πολλές φορές, σε αυτά περιέχονται και άλλες ουσίες όπως Tribulus terrestris ή εκχύλισμα κορμού catuaba, ακόμη και ορμόνες όπως androstenedione, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πιθανούς κινδύνους για τον καταναλωτή.

Η εταιρία που το φέρνει στην Ελλάδα

Πρόκειται πρακτικά για μια εταιρία affiliate marketing και όχι κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής και πιθανή έδρα τη Βουλγαρία.

Το προϊόν, φαίνεται πως είναι της τουρκικής εταιρίας THEMRA, με έδρα τη Τουρκία. Δεν παρέχουν καμία πληροφορία ως προς το περιεχόμενο και τις ιδιότητες του προϊόντος, ενώ σε ερώτησή μας εάν το προϊόν που πωλείται στην Ελλάδα, προέρχεται επισήμως (δλδ μέσω προβλεπόμενων καναλιών) από αυτούς, δεν μας απάντησαν ποτέ.

Τα ψεύτικα testimonials

Η σελίδα που πουλά το προϊόν, φιλοξενεί ¨μαρτυρίες” ευχαριστημένων πελατών (testimonials). Στη πραγματικότητα όμως, αυτά τα άτομα είναι ανύπαρκτα και οι εικόνες τους έχουν αλιευθεί από το διαδίκτυο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ και εδώ.

Η “μαρτυρία” του “γιατρού” Mario Dell’ Agli

Η ιστοσελίδα πώλησης του προϊόντος, παραθέτει δήλωση του Mario Dell’ Agli, που ήταν επικεφαλής της έρευνας του 2008, την οποία επικαλούνται τα άρθρα.

Η φωτογραφία δεν ανήκει στον Mario Dell’ Agli, αλλά στον Αμερικανό γιατρό George P. Butterworth. O ίδιος ο Dell’ Agli, δεν είναι γιατρός, αλλά φαρμακολόγος. Όσον αφορά την επίμαχη δήλωση, δηλαδή πως “Το Epimedium macun! δίνει πραγματική λύση στα δύο βασικά αντρικά προβλήματα και μάλιστα ενισχύει και την γυναικεία επιθυμία για ερωτική επαφή…”, δεν μπορέσαμε να τη βρούμε πουθενά αλλού, εκτός από ιστοσελίδες που διαφημίζουν το προϊόν.

Εν κατακλείδι, τα άρθρα που ισχυρίζονται πως “ένα φυτικό σκεύασμα που έχει προκαλέσει ντελίριο στα μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία, επειδή βάζει τέλος στα ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα, χωρίς καμία παρενέργεια“, δεν βασίζονται σε αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες πάνω σε ανθρώπους, επιστρατεύουν ισχυρισμούς για χιλιάδες καταναλωτές που το χρησιμοποίησαν και έμειναν ικανοποιημένοι, ενώ την ίδια στιγμή, η ακριβής προέλευσή και τα συστατικά του, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν. Να συμβουλεύεστε μόνο το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για συμπληρώματα διατροφής, ειδικά όταν αυτά διατυπώνουν επιθετικούς ισχυρισμούς και όχι άρθρα και διαφημίσεις στο διαδίκτυο.