Έχετε λεφτά για πέταμα; Δώστε 115 ευρώ για ένα μενταγιόν που καταπολέμα παρασιτικά ενεργειακά βαμπίρ

Πως θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε πως αν δώσετε 115 ευρώ, θα πάρετε ένα μενταγιόν οργονίτη που μεταξύ άλλων μπορεί να αφήσει νηστικό κάθε παρασιτικό ενεργειακό βαμπίρ που ευελπιστεί να τραφεί, είτε ανθρώπινο είτε αλλόκοσμο;

Στο katohika.gr και orgonodrome.gr, διαβάζουμε:

Τι ισχύει από όλα τα ανωτέρω;

Η οργόνη είναι ένας υποτιθέμενος τύπος «αρχέγονης κοσμικής ενέργειας» που ανακαλύφθηκε από τον Δρ.  Βίχελμ Ράιχ – Wilhelm Reich (1897-1957)  στα τέλη του ’30. Ο Ράιχ ήταν ένας Αυστριακός μετανάστης στην Αμερική που είχε εκπαιδευτεί ως ιατρός, ψυχίατρος και Φροϋδικός ψυχαναλυτής. Ως φροϋδικός μαρξιστής, υποστήριζε πως η έλλειψη οργασμού ήταν η αιτία που οι κοινωνικές τάξεις δεν εκπλήρωναν της πολιτικές τους δυνατότητες, ισχυρισμός που οδήγησε το ΚΚ της ΕΣΣΔ, να αποστασιοποιηθεί από τις ιδέες του.

Ο Ράιχ ισχυρίστηκε πως η οργόνη είναι πανταχού παρούσα και εξηγεί πράγματα όπως το χρώμα του ουρανού, τη βαρύτητα, τους γαλαξίες, την αποτυχία των περισσοτέρων πολιτκών επαναστάσεων και ένα καλό οργασμό. Στα έμβια όντα, η οργόνη ονομάζεται και βιο-ενέργεια ή Ζωτική Ενέργεια. Ο Ράιχ πίστευε πως η οργόνη είναι «καταδείξιμη οπτικά, θερμικά, ηλεκτροσκοπικά και με τη χρήση μετρητών Geiger-Mueller»*. Όμως, μόνο πραγματικοί πιστοί στην οργόνη (δηλαδή οργονομιστές που εξασκούν την επιστήμη της οργονομίας) έχουν καταφέρει (όπως ισχυρίζονται) να την καταδείξουν επιτυχώς.

Ο Ράιχ ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε μια καινούργια επιστήμη (οργονομία) και ότι ανακάλυψε άλλες οντότητες, όπως τα βιόντα, τα οποία μέχρι σήμερα μόνο οι οργονομιστές έχουν καταφέρει ν’ ανιχνεύσουν. Τα βιόντα είναι υποτιθέμενα κυστίδια οργόνης, που δεν είναι ούτε ζωντανά ούτε μη-ζωντανα, αλλά μεταβατικά όντα.

Ο Ράιχ πέθανε στις 3 Νοεμβρίου του 1957, στις Ομοσπονδιακές Φυλακές του Lewisburg στην Pennsylvania, όπου είχε σταλθεί για προσβολή δικαστηρίου. Ο Ράιχ καταδικάστηκε επειδή αρνήθηκε να υπακούσει μια εντολή ασφαλιστικών μέτρων για την πώληση κομπογιαννίτικων ιατρικών συσκευών όπως ο Συσσωρευτής Οργόνης και οι «εκτοξευτές» οργόνης, οι οποίες υποτίθεται ότι μπορούσαν να μαζεύουν και να διανέμουν την οργόνη, καθιστώντας έτσι δυνατή τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας, εκτός ίσως από τη μεγαλομανία και την αυταπάτη.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής όχι μόνο διακήρυξε ότι δεν υπάρχει η οργόνη, αλλά έκαψε και μερικά βιβλία του Ράιχ–μια σίγουρη μέθοδος για να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον κάποιου.

Παρά το γεγονός ότι έχουν μικρό κύρος στην επιστημονική κοινότητα, οι ιδέες του Ράιχ μεταλαμπαδεύτηκαν από έναν αριθμό αφοσιωμένων οπαδών, των οποίων ηγείτο ο ιατρός Elsworth F. Baker, ιδρυτής του Αμερικανικού Κολεγίου Οργονομίας ( The American College of Orgonomy ), και ο Δρ. James DeMeo του Βιοφυσικού Ερευνητικού Εργαστηρίου Οργόνης ( The Orgone Biophysical Research Laboratory, Inc ., ) στο Ashland του Oregon. Οι διάδοχοι του Baker (πέθανε το 1985) και ο DeMeo συνεχίζουν να υπερασπίζονται τόσο τον Ράιχ, σαν επιστήμονα, όσο και την οργονομία. Ο Ράιχ έβλεπε τον εαυτό του σαν μια ιδιοφυΐα υπό διωγμό και θεωρούσε τους επικριτές του που τον γελοιοποίησαν, αδαείς ηλίθιους.

Αυτό που ο Ράιχ υποστήριζε, ήταν πως είχε βρει τον τρόπο να διορθώσει την «αταξία» που χαρακτηρίζει το σύμπαν.  Η εντροπία είναι η τάση προς διαταραχή στο σύμπαν μας. Σύμφωνα με το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, η εντροπία ενός κλειστού συστήματος ποτέ δεν μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι τελικά, το σύμπαν θα καταλήξει σε πλήρη αταξία (θερμοδυναμική εντροπία). Ο Ράιχ προχώρησε σε πειράματα για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, ωστόσο κανείς δε μπόρεσε ποτέ να τα αναπαράγει.

Ήδη από το 1954, ο FDA είχε απαγορεύσει στον Ράιχ τις πωλήσεις οργονικών συσκευών διότι βασίζονταν σε ψευδείς ισχυρισμούς. Ο Ράιχ δεν συμμορφώθηκε πλήρως με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να πεθάνει στη φυλακή το 1957. Δικαίως η οργόνη έχει καταταχθεί στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης μιας και βασίζεται σε εσωτεριστικές και πνευματιστικές αντιλήψεις που ουδέποτε τεκμηριώθηκαν επαρκώς.

Οι οπαδοί της οργονικής προβαίνουν σε άλματα λογικής υποστηρίζοντας πως υπάρχει τρόπος να συλλεχθεί η ζωτική ενέργεια και να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών και αυτό από μόνο του είναι δυνητικά επικίνδυνο. Πιστεύουν επίσης πως μπορούν να καθαρίσουν την αρνητική ενέργεια, να εξαγνίσουν την ατμόσφαιρα, ακόμη και να μπλοκάρουν τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (ειδικά για το τελευταίο, κυκλοφορούν πολλά σχετικά βιντεάκια στο youtube). Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για ένα ακόμη άλμα πίστης που δεν στοιχειοθετείται επιστημονικά.

Οι συσσωρευτές οργόνης (ORAC), ήταν αρχικά κουτιά που αναπτύχθηκαν από τον Wilhelm Reich, με σκοπό τη παγίδευση και συσσώρευση της οργονικής ενεργείας σε συγκεκριμένα σημεία. Άνθρωποι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε αυτές τις κατασκευές και να γίνουν δέκτες των ωφελών της συσσωρευμένης ενέργειας. Με τη πάροδο του χρόνου, αυτές οι συσκευές σμικρύνθηκαν και πλέον κυκλοφορούν ως φυλακτά που δεν είναι τίποτα περισσότερο από εποξική ρητίνη με τη προσθήκη ρινισμάτων διαφόρων μετάλλων όπως χαλκός, κρυστάλλων χαλαζία κτλ.

Πηγαίνοντας τη ψευδοεπιστήμη ένα βήμα παραπέρα

Το μενταγιόν οργονίτη που για να το αποκτήσουμε πρέπει να καταβάλουμε 115 ευρώ, έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό, που δεν είναι άλλο από τη “κεραία Lakhovsky”.

Ο Georges Lakhovsky, ήταν ένας Γάλλος μηχανικός με καταγωγή από τη Λευκορωσία που “εφηύρε” των “πολλαπλό κυματικό ταλαντωτή”, μια συσκευή που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να θεραπεύσει ακόμη και το καρκίνο. Προωθείται και στην Ελλάδα ως “το καλύτερο μηχάνημα στον τομέα της ηλεκτροθεραπείας, συνδυαστικά με την Λυχνία του Royal Raymond Rife. Η απόλυτη λύση για καλή Υγεία, Αναζωογόνηση, Ισορροπία και Αρμονία, είναι ο συνδυασμός του Πολυκυματικού Ταλαντωτή MWO Lakhovsky με μια μεγάλη λυχνία Rife !!!” (όχι παραδόξως) από τα ίδια άτομα που προωθούν τους οργονίτες.

Ο πολλαπλός κυματικός ταλαντωτής, είναι στην ουσία δυο κεραίες Lakhovsky τοποθετημένες αντικριστά, με τον “ασθενή” τοποθετημένο στη μέση. Η  “κεραία Lakhovsky”, είναι μια κατασκευή που μοιάζει με πηνίο και αποτελείται από ελάσματα (χαλκού συνήθως) σε ομοκεντρική διάταξη, που υποτίθεται πως είναι σε θέση να συσσωρεύσει και να ενισχύει τη κοσμική ενέργεια και να τη κατευθύνει για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως φαίνεται στη παρακάτω εικόνα.

Σε κανένα σημείο δεν αναφέρονται τα μήκη κύματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που “εκπέμπει”, αν είναι ιονίζουσα ή όχι, αν αφορά μικροκυματική ακτινοβολία, EMF, ELF κτλ. Βέβαια, το άρθρο για το πολλαπλό κυματικό ταλαντωτή, μας πληροφορεί πως οι συσκευές δρουν “βιοσυντονιστικά” και εναρμονίζονται με τις φυσικές συχνότητες των κυττάρων, των ιστών, των οργάνων και του σώματος. Ο βιοσυντονισμός ωστόσο, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ψευδοεπιστήμες της εποχής μας και απολαμβάνει δημοφιλία και στην Ελλάδα.

Εξυπακούεται πως εάν αναζητήσουμε επιστημονικές μελέτες πάνω στο πολλαπλό κυματικό ταλαντωτή (multiple wave oscillator), δεν θα βρούμε τίποτα. Οι υποστηρικτές του ωστόσο, το συνδέουν αυθαίρετα με την ηλεκτροθεραπεία, η οποία είναι αποδεκτή από τη συμβατική ιατρική για συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά όχι με το τρόπο που παρουσιάζεται από πωλητές συσκευών όπως η ανωτέρω. Θα ήταν παράλογο να πιστέψουμε πως τοποθετώντας έναν άνθρωπο ανάμεσα σε χάλκινα ελάσματα, μπορούμε να του προσφέρουμε σωματικά οφέλη.

Συνοψίζοντας, το μενταγιόν που υπόσχεται να μας χαρίσει υγεία και ευεξία (έναντι 115 ευρώ), δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κατασκευή που περιλαμβάνει εποξική ρητίνη, σφαιρίδια χαλκού, ορυκτούς κρυστάλλους (πιθανότατα χαλαζία) και δυο χάλκινα ελάσματα (το ένα επιχρυσωμένο). Η “προειδοποίηση” πως απευθύνεται σε “…σε ανθρώπους κι όχι σε υβρίδια, παρασιτικούς ή μεταλλαγμένους“, μας τη καταλυτική ιδέα για την “επιστήμη” που κρύβεται πίσω από το μενταγιόν.