Τα έχουμε όλοι στο σπίτι μας και πεθαίνουμε σιγά σιγά;

Είναι αλήθεια πως μαθαίνοντας αυτή την είδηση, ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν μποϊκοτάρει το εν λόγω συστατικό, με αποτέλεσμα να αποσύρουν από τα ράφια των καταστημάτων τους;

Στο tromaktiko.blogspot.gr, nataleme.gr κτλ πρόσφατα και στο tsekouratoi.blogspot.gr κτλ παλιότερα, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Στο άρθρο ορθώς, διαβάζουμε πως κάθε μερίδα (15 γραμμάρια), περιέχει 8,5 γραμμάρια ζάχαρης κάτι που επιβεβαιώνεται από τη σελίδα συχνών ερωτήσεων της Nutella.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά μόλις το 5 – 10% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων, να προέρχονται από ζάχαρη. Αυτό μεταφράζεται σε 50 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως, ή 12 κουταλιές του τσαγιού. Να σημειωθεί πως όλα τα spread πραλίνας, περιέχουν ανάλογες ποσότητες ζάχαρης και όχι μόνο η Nutella.

Είναι το φοινικέλαιο καρκινογόνο;

Το φοινικέλαιο είναι ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιεί η Nutella, αλλά και σχεδόν ολόκληρη η βιομηχανία κατασκευής γλυκισμάτων. Υπάρχει σε παγωτά, μαργαρίνες, σοκολάτες, βρεφικές τροφές κτλ. Το Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), δημοσίευσε τα ευρήματα έρευνας σχετικά με τους γλυκιδυλικούς εστέρες λιπαρών οξέων (GE), που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία φυτικών ελαίων, ειδικά σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τους 200 βαθμούς Κελσίου. Η συγκεντρώσεις στο φοινικέλαιο ήταν οι υψηλότερες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι GE, μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις σε ποντικούς και αρουραίους, πιθανότατα μέσω της ζημιάς που προκαλούν στις γενετικές πληροφορίες των κυττάρων τους. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δε σημαίνει πως ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους. Για αυτό το λόγο η EFSA ζήτησε να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Ένα βασικό σημείο που θίγει η αναφορά του EFSA είναι πως τα παιδιά που καταναλώνουν βρεφικές φόρμουλες (πχ γάλα σε σκόνη που περιέχει GE) και οι ενήλικες που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες επεξεργασμένων φυτικών ελαίων, μπορεί να εμπίπτουν στη κατηγορία των ανθρώπων που εκτίθενται σε δυνητικά καρκινογόνους παράγοντες, χωρίς όμως να υπάρχουν σχετικές μελέτες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι γλυκιδυλικοί εστέρες λιπαρών οξέων (GE), έχουν ήδη μειωθεί κατά το ήμισυ από τους παραγωγούς κατά τη περίοδο 2010-2015, συμβάλλοντας στη σημαντική μείωση της έκθεσης των καταναλωτών σε αυτές τις ουσίες.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό πως ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν μποϊκοτάρει το εν λόγω συστατικό, με αποτέλεσμα να αποσύρουν σχετικά προϊόντα από τα ράφια των καταστημάτων τους, πρόκειται για παραπληροφόρηση, διότι μόλις μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ιταλία (Coop) προέβη σε απόσυρση και αντικατάστασή τους με άλλα που περιέχουν ηλιέλαιο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Vincenzo Tapella, στέλεχος της Nutella στο Reuters, η επεξεργασία του φοινικέλαιου για τα προϊόντα της εταιρίας, δεν υπερβαίνει ποτέ τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Κανείς διεθνής ή κρατικός οργανισμός δεν έχει απαγορεύσει τη κατανάλωση φοινικέλαιου. Η αναφορά της EFSA βρίσκεται υπό εξέταση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ που κατά κανόνα, φημίζονται για την αυστηρότητά τους σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με το Snopes, μια ακριβέστερη τοποθέτηση για τα σχετικά τρομολαγνικά άρθρα, θα έπρεπε να είναι “Το θερμικά τροποποιημένο υποπροϊόν ενός χημικού συστατικού του φοινικέλαιου που παράγεται μερικές φορές όταν υποβάλλεται σε επεξεργασία με τρόπο που η Nutella ισχυρίζεται ότι αποφεύγει, ενδέχεται να είναι καρκινογόνο για βρέφη και μερικούς ενήλικες που το καταναλώνουν σε άλλα προϊόντα

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως το φοινικέλαιο προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους. Το μόνο πρόβλημα με τη βιομηχανία φαινικέλαιου είναι πως έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τα σχετικά τρομολαγνικά άρθρα, αποσκοπούν αποκλειστικά στο click-bait.