Ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης βρήκε το φάρμακο εναντίον του καρκίνου,αλλά είναι φθηνό και δεν το χορηγούν;

Είναι αλήθεια πως ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης στην Αλμπέρτα του Καναδά, ανακάλυψε ότι η χορήγηση της ουσίας DCA σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο βοηθά δραστικά στην υποχώρηση της ασθένειας, αλλά επειδή είναι φθηνό, οι φαρμακοβιομηχανίες δεν το χορηγούν;

Στο tromaktiko.blogspot.gr και nataleme.gr πρόσφατα και στο xorisorianews.gr, suglonistiko.gr κτλ παλιότερα, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης που ζει στον Καναδά, έγινε πρώτο θέμα στα δελτία των ειδήσεων πριν από μερικά χρόνια, όταν κυκλοφόρησε η είδηση πως σύμφωνα με την έρευνά του, η καυστική ουσία Dichloroacetate (DCA – διχλωροξικό άλας), έχει θεαματικά αποτελέσματα στη μάχη κατά του καρκίνου. Ενώ οι πρώτες μελέτες του DCA έδειξαν κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ως μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου στον άνθρωπο.

Στις αρχές του 2007, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, υπό τον Δρ. Μιχελάκη,  δημοσίευσαν τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα μιας μελέτης για το DCA, δηλώνοντας ότι ο παράγοντας έδειξε δυνατότητες συρρίκνωσης καρκινικών όγκων σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα σε δοκιμαστικά τρυβλία.  Ο ίδιος ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι το DCA είναι το φάρμακου κατά του καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία δεν εξαφάνισε εντελώς το καρκίνο, κάτι που είναι και το ζητούμενο, αλλά τον συρρίκνωσε σε ποσοστό 70% σε πειραματόζωα και σε συγκεκριμένες μορφές τις ασθένειας. Μετέπειτα μελέτες εξέτασαν το DCA σε διάφορους τύπους καρκίνου και αποδείχτηκε πως δεν είναι αποτελεσματικό στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε ποντίκια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, προκάλεσε ανάπτυξη των όγκων. Στις αρχές του 2010, δημοσιεύθηκαν αποτελέσματα από την πρώτη κλινική δοκιμή του DCA εξετάζοντας τα αποτελέσματά της σε έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών με γλοιοβλάστωμα.

Στη μελέτη αυτή ο Μιχελάκης και η ομάδα του χορήγησαν DCA σε πέντε ασθενείς με προχωρημένο γλοιοβλάστωμα, σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και ένα φάρμακο που ονομάζεται τεμοζολομίδη. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο στόχος αυτής της μελέτης δεν ήταν να διαπιστωθεί εάν το DCA θα μπορούσε να θεραπεύσει το γλοιοβλάστωμα, αλλά να υπολογίσει την ασφαλέστερη δόση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στους ασθενείς. Το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί με σχετική ασφάλεια στον άνθρωπο, πάντα υπό ιατρική επίβλεψη, παρόλο που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες (ενδέχεται να προκαλεί περιφερειακή νευροπάθεια).

Τέσσερις ασθενείς ήταν ακόμα ζωντανοί μετά από 18 μήνες και τρεις έδειξαν κάποια συρρίκνωση του όγκου τους, αλλά ήταν αδύνατον να καθοριστεί από μια τόσο μικρή μελέτη αν αυτό είχε σχέση με το DCA, τις υπόλοιπες θεραπείες ή συνδυαστικά. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το φάρμακο μπορεί να στοχεύσει καρκινικά βλαστοκύτταρα και να αποτρέψει την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων στον όγκο, αν και δεν μπόρεσαν να το αποδείξουν.

Όπως επισήμανε το New Scientist μόλις τον Ιούλιο του 2016, το DCA εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις δυνατότητες που του αποδόθηκαν πριν από αρκετά χρόνια. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έπρεπε τελικά να επέμβει και να κλείσει τις ιστοσελίδες που την πώλησαν παράνομα.

Ενώ τα αρχικά αποτελέσματα φάνηκαν υποσχόμενα, το DCA δεν αποτελεί θεραπεία για τον καρκίνο. Ο καρκίνος είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη ασθένεια και μπορεί να προκληθεί από μια σειρά διαφορετικών βλαβών μέσα στο κύτταρο. Είναι απίθανο ότι ένα οποιοδήποτε φάρμακο θα μπορούσε ποτέ να θεραπεύσει όλες τις μορφές της νόσου.