Μια νέα πυραυλάκατος θα επιτηρεί την κυπριακή ΑΟΖ;

Πυραυλάκατος χωρίς πυραύλους γίνεται; Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, η Κύπρος απέκτησε μια νέα πυραυλάκατο που θα επιτηρεί την ΑΟΖ. Είναι αλήθεια;

Στο in.gr και tovima.gr διαβάζουμε:

H Κύπρος απέκτησε από το Ισραήλ το πρώτο πλοίο ανοικτής θαλάσσης το όποιο κατέπλευσε χθες στο λιμάνι της Λάρνακας.

Στη Πτήση & Διάστημα διαβάζουμε:

To νέο σκάφος έχει μήκος 62 μέτρων, εκτόπισμα 430 τόνων και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Έχει πλήρωμα 30 ανδρών (+ μια ομάδα ειδικών επιχειρήσεων). Φέρει προηγμένο ραντάρ και συστήματα πλοήγησης, συστήματα επικοινωνιών, που περιλαμβάνουν δορυφορικές επικοινωνίες, καθώς και υπερσύγχρονο σύστημα διοίκησης και ελέγχου πυρός. Είναι εξοπλισμένο με 2 Rafael Typhoon των 25mm και δύναται να φέρει επιπλέον εξοπλισμό όπως κατευθυνόμενα βλήματα. Το πλοίο διαθέτει υποδομή για την εγκατάσταση MLS-NLOS, δίνοντας του τη δυνατότητα να φέρει στο μέλλον οκταπλό εκτοξευτή βλημάτων Spike-NLOS, με εμβέλεια έως 30 χιλιόμετρα κατά θαλασσίων και επίγειων στόχων εάν και εφόσον η Κύπρος αποφασίσει να τους προμηθευτεί.

Σύμφωνα με το έγκυρο Naval Analyses, το νέο κυπριακό σκάφος ανήκει στη κατηγορία των offshore patrol vessels (OPV), δηλαδή περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης.

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές πως αν και το νέο πλοίο του Κυπριακού Ναυτικού έχει υποδομές για εγκατάσταση βλημάτων, μέχρι στιγμής δεν τα έχει εγκαταστήσει, ούτε έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για μελλοντική προμήθειά τους. Επομένως μιλάμε για περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης και όχι πυραυλάκατο.