Αποκλειστικό: Βρέθηκε η “λύση” για την αντιμετώπιση της τουρκικής εξοπλιστικής φρενίτιδας

Είναι γνωστό στα ελληνικά επιτελεία ότι η τουρκική εξοπλιστική φρενίτιδα θα αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες δυνάμεων στα Αιγαίο τα προσεχή χρόνια. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή μέσα από το ΓΕΕΘΑ, η χώρα μας βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την αγορά ΝΜΑ που θα φέρει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας, και αναμένεται να αποτελέσει game changer στην Ανατολική Μεσόγειο. Το καλύτερο όλων είναι πως πρόκειται για μια δοκιμασμένη λύση, διαθέσιμη σε μεγάλους αριθμούς, με εξαιρετικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης και συγκριτικά απείρως χαμηλότερο κόστος από μια ενδεχόμενη αγορά αεροσκαφών όπως το F-35, ή ακόμη και του εκσυγχρονισμού των F-16 στο επίπεδο “V”.

Το αεροσκάφος που εξετάζει η ΠΑ ως αντίβαρο στη τουρκική επεκτατικότητα, πρωτοπέταξε το 1929. Κατασκευάστηκαν περί τις 40.000 μονάδες και η δράση του είχε τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο λόγος για το Polikarpov Po-2, ένα εμβολοφόρο διπλάνο με πανίσχυρο αερόψυκτο κινητήρα Shvetsov M-11, ισχύος 99 ίππων. Η σειριακή παραγωγή του ξεκίνησε στην ΕΣΣΔ το 1929 στο Εργοστάσιο 23 στο Λένινγκραντ και συνεχίστηκε έως το 1953, ενώ κάποιες άλλες χώρες όπως η Πολωνία, συνέχισαν να το κατασκευάζουν έως το 1959.

Ο αρχικός σκοπός του θρυλικού Πολικάρποφ, ήταν ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος, αλλά σύντομα αποδείχτηκε πως διέθετε τρομερές ικανότητες ως αναγνωριστικό, αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης, ακόμη και dogfighter. Οι Γερμανοί πιλότοι τα βρήκαν “σκούρα” με το Po-2 για τον απλούστατο λόγο πως η μέγιστη ταχύτητά του (152 χλμ/ώρα), ήταν μικρότερη από την ταχύτητα απώλειας στήριξης των μαχητικών τους, γεγονός που δεν τους επέτρεπε να το τοποθετήσουν στα σκοπευτικά τους για αρκετή ώρα ώστε να το καταρρίψουν. Στην εποχή των αεριωθούμενων μαχητικών, όπου οι ταχύτητες είναι πολλαπλάσιες, το Po-2, είναι πρακτικά άτρωτο.

Όμως η αξία του Po-2 φάνηκε περισσότερο κατά τις μάχες στο Ανατολικό Μέτωπο. Σμήνη αεροσκαφών, πολλές φορές με γυναίκες πιλότους, απογειώνονταν μαζικά και βομβάρδιζαν τις γερμανικές θέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια τυπική αποστολή περιλάμβανε προσέγγιση του εχθρού σε εξαιρετικά χαμηλό υψόμετρο, κατόπιν άνοδο σε ικανοποιητικό ύψος, σβήσιμο μηχανών και αθόρυβη ολίσθηση προς τον εχθρό. Κατόπιν ο χειριστής απελευθέρωνε φορτίο βομβών έως 350 κιλά, χωρίς πρακτικά να γίνει αντιληπτός από τις άμυνες του εχθρού. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος στα ναζιστικά στρατεύματα ήταν μεγάλος και οι Γερμανοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν ανάλογες μονάδες, χρησιμοποιώντας παλαιότερα διπλάνα.

Η καριέρα του Po-2 όμως, δεν τελείωσε με τη λήξη του 2ου ΠΠ. Κατά το Πόλεμο της Κορέας, βορειοκορεάτες πιλότοι χρησιμοποίησαν το αεροσκάφος για ανάλογες αποστολές με ιδιαίτερη επιτυχία. Η κατασκευή του από ξύλο και ύφασμα, σήμαινε πως ο εντοπισμός του από τα ραντάρ της εποχής ήταν εξαιρετικά δύσκολος. Το εν λόγω αεροσκάφος, είναι το μοναδικό διπλάνο που έχει πετύχει κατάρριψη αεριωθούμενου αεροσκάφους! Συγκεκριμένα, ένα F-94 Starfire, επιχείρησε να καταδιώξει ένα Po-2, αλλά το γεγονός πως αναγκάστηκε να μειώσει ταχύτητα στα 170 χαω για να “πάρει” την ουρά του, προκάλεσε απώλεια στήριξης και συντριβή του υπερσύγχρονου για την εποχή του τζετ.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα ανωτέρω, τα ελληνικά επιτελεία έχουν αποδοθεί σε ένα κυνήγι αεροσκαφών Po-2. Το γεγονός πως εκατοντάδες από αυτά πετάνε ακόμη στα χέρια πολυάριθμων συλλεκτών, αλλά και το γεγονός πως η Βόρεια Κορέα διαθέτει ακόμη πολυάριθμο στόλο (θα πρέπει βέβαια να ξεπεραστεί το ζήτημα των διεθνών κυρώσεων), σημαίνει πως υπάρχουν διαθέσιμα πολλά αεροσκάφη.

Τα χαρακτηριστικά stealth και χαμηλού θορύβου, το καθιστούν ιδανικό για τοποθέτηση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, απ’ όπου θα μπορούν να πλήξουν εχθρικούς στόχους, βαθιά στη τουρκική ενδοχώρα.

Το κόστος για την αγορά ενός αριθμού 100-200 αεροσκαφών δεν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10 εκ. δολάρια, ενώ η ύπαρξη τεράστιου αριθμού παλαιότερων βομβών ελευθέρας πτώσης στα ελληνικό οπλοστάσιο, σημαίνει πως τα πυρομαχικά είναι διαθέσιμα σε ικανοποιητικούς αριθμούς.

Καλή η πλάκα, αλλά το ανωτέρω άρθρο αποτελεί προϊόν σάτιρας διότι πολλές ιστοσελίδες του λεγόμενου “ειδικού”-αμυντικού τύπου, μας έχουν συνηθίσει σε δημοσιεύματα επιστημονικής φαντασίας για απόκτηση ρωσικών “υπερμαχητικών” σουχόι που θα μας χαρίσουν με αντάλλαγμα πορτοκάλια και κεράσια, ή F15, F35 κτλ, με χρήματα που δεν υπάρχουν. Η σχέση αυτών των άρθρων με τη πραγματικότητα, έχει την ίδια ακριβώς σχέση με τη πιθανότητα η ΠΑ να εξοπλιστεί με τα θρυλικά Po-2.

Μιας όμως και σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για όλους, ευχόμαστε ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια πολλά!