Τι είδους πλανήτες μπορεί να βρίσκονται στο γειτονικό αστρικό σύστημα του Κενταύρου;

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Astronomical Journal, οι ερευνητές μελέτησαν παλιά δεδομένα για να εξετάσουν τις πιθανότητες ύπαρξης πλανητών διάφορων μεγεθών γύρω από τα τρία αστέρια, τον Α και Β του Κενταύρου και τον Εγγύτατο Κένταυρο, που είναι τα πλησιέστερα άστρα στη Γη και απέχουν 4,2 έτη φωτός από εμάς.

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε έναν πλανήτη γύρω από ένα από αυτά τα αστέρια, το Proxima b, αν και υπήρξαν και άλλοι πιθανοί υποψήφιοι. Βρέθηκε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ακτινικής ταχύτητας, παρατηρώντας τη μικροσκοπική μετακίνηση του αστέρα από τη βαρύτητα του πλανήτη καθώς αυτός περιστρέφεται γύρω του.

Αλλά οι μέθοδοι μας δεν είναι αρκετά ευαίσθητες ακόμα για να βρούμε περισσότερους πλανήτες με αυτόν τον τρόπο. Έτσι αυτή η ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Κίνα χρησιμοποίησε τα υπάρχοντα δεδομένα για να αποκλείσει τι είδους πλανήτες θα μπορούσαμε να βρούμε στο μέλλον. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά βέβαιο ότι δεν θα βρούμε εξαιρετικά μεγάλους πλανήτες στο σύστημα, υποδεικνύοντας ότι είναι πιο πιθανό να βρούμε μικρότερους πλανήτες. Η έρευνα υποδηλώνει ότι το Α Κενταύρου θα μπορούσε να διαθέτει πλανήτες μικρότερους από 50 γήινες μάζες, για το B 8 γήινες μάζες, και ο Εγγύτατος 0,5 γήινες μάζες.

Αν και η μελέτη ουσιαστικά δεν βασίστηκε σε νέα στοιχεία, αλλά σε δεδομένα που ήταν ήδη διαθέσιμα, το γεγονός πως εξετάστηκαν υπό διαφορετικό πρίσμα, έδωσε ένα σαφές πλαίσιο για τα μεγέθη των πλανητών που ενδέχεται να υπάρχουν στα 3 γειτονικά μας άστρα.