Ερντογάν: «Θα σκοτώσουμε όλους τους Εβραίους πριν την Ημέρα της Κρίσεως» – Ένα διπλό hoax

Είναι αλήθεια πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκστόμισε τη φράση: «Θα σκοτώσουμε όλους τους Εβραίους πριν την Ημέρα της Κρίσεως»;

Ολόκληρο το άρθρο του pronews.gr εδώ.

Τι ισχύει;

Το δημοσίευμα του pronews.gr, επικαλείται το stockholmcf.org, σύμφωνα με το οποίο, ο Ερντογάν διατύπωσε μια κεκαλυμμένη απειλή κατά του Ισραήλ, η οποία μεταφράζεται ως “αυτοί που νομίζουν πως τους ανήκει η Ιερουσαλήμ, να γνωρίζουν πως αύριο δεν θα μπορούν να κρυφτούν ούτε πίσω από ένα δέντρο“. Όλα αυτά, ως αντίδραση του Τούρκου προέδρου στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Σαφέστατα ο Ερντογάν ουδέποτε χρησιμοποίησε τη φράση “Θα σκοτώσουμε όλους τους Εβραίους πριν την Ημέρα της Κρίσεως». Μια τέτοια δήλωση θα είχε γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ.

Ο Ερντογάν όμως είναι δεινός ρήτορας και λαϊκιστής και δεν δίστασε να διαστρεβλώσει μια εσχατολογική ιστορία του Ισλάμ, για να εξαπολύσει μύδρους κατά του Ισραήλ.

Χρησιμοποίησε το απόσπασμα από μια χαντίθ που αναφέρει πως οι πέτρες και τα δέντρα, θα φωνάζουν “Υπάρχει ένας Εβραίος πίσω μου, έλα να τον σκοτώσεις”. Η συγκεκριμένη φράση έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να προκαλέσει αντισημιτικά αισθήματα σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Η επίμαχη φράση, προέρχεται από εσχατολογικά κείμενα του Ισλάμ που περιγράφουν την επιστροφή του Ιησού και τη μάχη τους με τον Dajjal (αντίχριστος). Η χαντίθ περιγράφει τους πολυάριθμους στρατιώτες του Dajjal που που θα προέρχονται από όλο το κόσμο και ανάμεσά τους, θα βρίσκονται παραπλανημένοι Μουσουλμάνοι και 70.000 Εβραίοι, που τον εξέλαβαν ως Μεσσία. Αυτοί όμως θα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των Εβραίων. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη Κοράνι, οι ενάρετοι Εβραίοι και Χριστιανοί, θα είναι μαζί με τους Μουσουλμάνους την ώρα της κρίσεως. Σε άλλα παρόμοια αποσπάσματα, ο όρος “Εβραίος” αντικαθίσταται με “Στρατιώτης του Dajjal” ή “αυτός που έχει αποκηρύξει την αλήθεια”. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν αναφέρεται σε μαζικούς σκοτωμούς Εβραίων, αλλά καταφέρεται εναντίον αυτών που θα συμμαχήσουν με τις δυνάμεις του κακού.

Εν κατακλείδι, είναι ψευδής ο ισχυρισμός πως ο Ερντογάν ξεστόμισε τη φράση «Θα σκοτώσουμε όλους τους Εβραίους πριν την Ημέρα της Κρίσεως». Η αναφορά του σε ένα μικρό και υπαρκτό απόσπασμα από μια χαντίθ, είναι το λιγότερο παραπλανητική, αλλά εν μέρει “δικαιολογημένο”, στα πλαίσια της αντισημιτικής ρητορικής που έχει υιοθετήσει. Το δημοσίευμα χρησιμοποιεί έναν “προκλητικό” τίτλο για λόγους clickbait.