Ρώσος αντιστράτηγος κατονομάζεται ως “πρόσωπο κλειδί” στην υπόθεση της κατάρριψης της πτήσης MH17

Στις 17 Ιουλίου 2014 συνετρίβη στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα, ένα Boeing 777-2H6ER των μαλαισιανών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ -Κουάλα Λουμπούρ (Πτήση MH17). Στο αεροπλάνο επέβαιναν 298 άνθρωποι που όλοι έχασαν τη ζωή τους. Το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους –αέρος (Buk) ενώ πετούσε σε ύψος 33.000 ποδών. Μια νέα έρευνα του Bellingcat και του Insider, ονοματίζει Ρώσο στρατηγό ως πρόσωπο κλειδί για το περιστατικό.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, η Ομάδα Ερευνών του περιστατικού υπό την ηγεσία της Ολλανδίας (JIT), έκανε έκκληση για μαρτυρίες σχετικά με δύο πρόσωπα, γνωστά ως  “Delfin” και “Orion”, με αντίστοιχα ονόματα Nikolai Fedorovich και Andrei Ivanovich. Η JIT, είχε δημοσιεύσει τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ αυτών των ατόμων, που απευθύνονται ο ένας στον άλλον με το μικρό όνομα και το πατρώνυμο (σύνηθες στη Ρωσία)

Υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες γύρω από τους Delfin και Orion, οι οποίες είναι ασαφείς, συμπεριλαμβανομένου του ακριβούς ρόλου τους στην κατάρριψη της MH17, αλλά το γεγονός ότι η JIT έχει ζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με αυτούς υπονοεί πως είναι βασικά πρόσωπα που ενδιαφέρουν την ποινική έρευνα για την τραγωδία.

Πάνω από ένα χρόνο μετά την πρόσκληση για μάρτυρες από την JIT, μια μακροχρόνια διαδικασία που συνδυάζει έρευνα ανοιχτού κώδικα, ερευνητική δημοσιογραφία και δύο ανεξάρτητες αναλύσεις ειδικών εργαστηρίων, έχουν προσδιορίσει την ταυτότητα του Delfin: Πρόκειται για τον αντιστράτηγο Nikolai Fedorovich Tkachev, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως αρχιεπιθεωρητής για την Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το Insider μίλησε με τον Tkachev αμέσως πριν από τη δημοσίευση της παρούσας έρευνας. Αρνήθηκε ότι είχε βρεθεί στην Ουκρανία το 2014 ή ακόμα ότι έχει ταξιδέψει εκτός του Εκατερινγκμπουργκ από το 2012.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραθέτουν το Bellingcat και το Insider, το άτομο πίσω από το ψευδώνυμο “Delfin” είναι πρώην ή σημερινός ανώτατος αξιωματικός του ρωσικού στρατού. Επιπλέον, οι συνομιλίες περιλαμβάνουν τον “Nikolai Fedorovich” (Delfin) που αντιστοιχεί στο όνομα του αντιστράτηγου Nikolai Fedorovich Tkachev. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε το παραμικρό στοιχείο που να τον τοποθετεί στο Donbas της Ουκρανίας. Ακόμη και ο ίδιος το έχει αρνηθεί. Το δείγμα φωνής που συνέλεξε το Insider όμως, αναλύθηκε και εδραίωσε τη σχέση μεταξύ του Delfin και του Tkachev. Όπως φαίνεται από πολλαπλές αναφορές, η συνεργασία του με την Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ αποτελεί δεδομένο κατά τη διάρκεια της κατάρριψης της MH17, παρά το γεγονός πως ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά.

Tι επιπλέον είναι γνωστό για το περιστατικό πέρα από τη παραπάνω έρευνα

Η πτήση MH17, καταρρίφθηκε από Α/Α σύστημα Buk και συγκεκριμένα με πύραυλο 9М38, που εκτοξεύτηκε από τη περιοχή του Pervomaiskyi, που την εποχή εκείνη, ελεγχόταν από ρωσόφιλους αντάρτες.

Οι ρωσικές πηγές έχουν ισχυριστεί πως η Ρωσία δεν προμήθευσε τον συγκεκριμένο πύραυλο στους αντάρτες, διότι έχει αποσυρθεί από το 1999 και πως υπεύθυνοι για τη κατάρριψη είναι οι Ουκρανοί, που διαθέτουν το σύστημα στο οπλοστάσιό τους. Σαφέστατα όμως, ο πρώτος ισχυρισμός δεν ισχύει.

Το πόρισμα κατέληξε στο συμπέρασμα πως το σύστημα Buk που κατέρριψε τη πτήση MH17, εισήλθε στην Ουκρανία από τη Ρωσία φορτωμένο σε φορέα Volvo. Μέσα από δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν εκείνες τις ημέρες μέσω social media, κατέστη δυνατή η καταγραφή όλης της πορείας μέχρι το Pervomaiskyi, όπου και εκτοξεύτηκε ο πύραυλος.

Το τελικό πόρισμα της Ολλανδικής Επιτροπής Ασφάλειας για την πτήση MH17 δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2015. Σύμφωνα με αυτό η πτήση από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε από ένα σοβιετικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα στις 17 Ιουλίου 2014 σκοτώνοντας 298 άτομα.