Φυτά-κατάσκοποι στην υπηρεσία του Πενταγώνου

Μοιάζουν αθώα, όμως στην πραγματικότητα τα φυτά που σχεδιάζει να αναπτύξει η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν είναι απλά φυτά: είναι «διακριτικοί, αυτοσυντήρητοι αισθητήρες» που παρατηρούν και αναφέρουν εξ αποστάσεως απειλές βάσει «περιβαλλοντικών ερεθισμάτων». Για την DARPA, η χλωρίδα είναι η επόμενη γενιά μέσων συλλογής πληροφοριών, προς το παρόν όμως οι αποστολές που θα αναλαμβάνουν τα φυτά-πράκτορες θα περιορίζονται στον εντοπισμό ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, παθογόνων οργανισμών, ακτινοβολίας, χημικών ουσιών και πυρηνικών απειλών.

Για το μέλλον, οι ερευνητές της DARPA οραματίζονται ακόμη μεγαλύτερα σχέδια για τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά του προγράμματος APT (Advanced Plant Technologies) καθώς θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και σε πολίτες, παραδείγματος χάρη «εντοπίζοντας» νάρκες ξηράς!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος ΑΡΤ, τα φυτά είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον τους, εκφράζοντας φυσιολογική αντίδραση σε βασικά ερεθίσματα όπως το φως και τη θερμοκρασία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και στην αφή, τα χημικά, τα παράσιτα και τους παθογόνους οργανισμούς. Οι νέες μοριακές και διαμορφωτικές τεχνικές καθιστούν εφικτό τον επαναπρογραμματισμό των δυνατοτήτων εντοπισμού και αναφοράς που διαθέτουν τα φυτά απέναντι σε ένα διευρυμένο φάσμα ερεθισμάτων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα χρησιμοποιεί το υπάρχον υλικό και δορυφόρους για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των αντιδράσεων των γενετικά τροποποιημένων φυτών στα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους. Η DARPA δέχεται ήδη ιδέες και προτάσεις και το Γραφείο Βιολογικών Τεχνολογιών (Biological Technologies Office) σχεδιάζει μάλιστα ειδική εκδήλωση γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η πρώιμη έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον και σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίου, καθώς και σε προσομοίωση φυσικού περιβάλλοντος. Το επόμενο βήμα θα είναι οι πραγματικές δοκιμές τις οποίες θα παρακολουθεί στενά η αρμόδια Επιθεώρηση Ζωικής και Φυτικής Υγείας του υπουργείου Γεωργίας για να μην έχει το πείραμα… ανεπιθύμητη κατάληξη.

Αλέξανδρος Θεολόγου – Πτήση & Διάστημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *