Κάμερα του Animal Planet καταγράφει κάτι σαν… γοργόνα;

Είναι αλήθεια πως κάμερα του Animal Planet κατέγραψε κάτι σαν γοργόνα;

Στο pronews.gr πρόσφατα και στο pentapostagma.gr κτλ παλαιότερα, διαβάζουμε

Ποια είναι η αλήθεια;

Πρόκειται για ένα mockumentary, δηλαδή ένα βίντεο που παρουσιάζει εξωφρενικά γεγονότα, σε αφήγηση τύπου ντοκιμαντέρ. Έχει τον τίτλο: »Mermaids: The New Evidence» και αποτελεί τη συνέχεια του »Mermaids: The Body Found» που είχε προβληθεί στις 27/5/2012, από το Animal Planet και ένα μήνα αργότερα από το Discovery Channel. Τα mockumentaries δεν είναι κάτι σπάνιο όπως μπορείτε να δείτε από τη λίστα που παραθέτει το Wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mockumentaries

Το παράδοξο με τα ανωτέρω mockumentaries, είναι πως έγιναν πιστευτά από πολύ κόσμο. Το Animal Planet δέχθηκε σφοδρότατη κριτική διότι δεν τόνιζε το γεγονός πως πρόκειται για φανταστική ιστορία. Η σύγχυση που προκλήθηκε, ανάγκασε την National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) να ανεβάσει στην ιστοσελίδα της διάψευση του ισχυρισμού.

http://www.snopes.com/photos/supernatural/mermaids.asp

http://oceanservice.noaa.gov/facts/mermaids.html

5

Για κάποιους όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό.

Ο παραγωγός του βίντεο Charlie Foley, είχε δηλώσει στο ABC πως η αληθοφάνεια των βίντεο, ήθελε να κάνει τους τηλεθεατές να προσεγγίσουν το ζήτημα των γοργονών με μια αίσθηση πιθανότητας (να είναι αληθινό).

https://gma.yahoo.com/blogs/abc-blogs/mermaids-mocumentary-stirs-big-ratings-animal-planet-163234927.html?vp=1

article-2333515-1A129DA9000005DC-20_634x335

Το Animal Planet είχε βγάλει ανακοίνωση στις 26/4/2012, έναν ολόκληρο μήνα πριν τη προβολή του Mermaids The Body Found, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για ιστορία επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται σε κάποια αληθινά γεγονότα και επιστημονική θεωρία (Editor’s Note: This two-hour special is science fiction based on some real events and scientific theory).

https://press.discovery.com/us/apl/press-releases/2012/animal-planets-mermaids-body-found-paints-wil-1903/

3 - Αντιγραφή

Τέλος, ο επιστήμονας με το όνομα Dr Paul Robertson που εμφανίζετε και στα δύο mockumentaries είναι ηθοποιός και ονομάζεται Dave Evans.

http://www.imdb.com/name/nm7197468/

article-2333515-1A12AED2000005DC-970_634x350

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως καταγράφηκε η ύπαρξη γοργόνων, καταρρίπτεται.

Καταρρίπτεται – Για πρώτη φορά καταγράφηκε η ύπαρξη γοργόνων [βίντεο]